От х:

Днес в x:

7 °C

Съдена за домашно насилие буни Харманли срещу „талибанската паплач“

Петя Георгиева

Юристка с две съдебни наказания зад гърба си, едно от които по Закона за домашното насилие, вдига поредния протест срещу „талибанската паплач“ както са квалифицирани бежанците в Харманли. С подкрепление от София небезизвестната Петя Георгиева предизвиква поредния бунт срещу арабските имигранти навръх Тодоровден от 11 часа. Според анонса във Фейсбук групата „За Харманли“, която по традиция организира протестърите в града, хората трябва да се борят, защото „С бездействието си допуснахме редица грешки, сега отново бездействаме, губейки един български град, а след него ще изчезнат и цели общини!

Причината за този апокалиптичен сценарий е „талибанската паплач, която залива страната ни“, пише още в призива във Фейсбук-страницата на ИК „За Харманли“, чийто председател е Петя Георгиева. За да се подпомогнат местните недоволни от бежанците е поискана /и получена/ помощ от г-жа Елена Ваташка, известна като председателката на сдружението на футболните агитки. От столицата в събота се изпраща 50-местен автобус, който ще тръгне в 7 сутринта, за да пристигне навреме за бунта в Харманли - 11 часа на 28 февруари. Там ще се влеят в редиците на хората на Петя Георгиева. Това е поне 3-тия протест, който бунтовната дама вдига срещу бежанското присъствие в града. Юристката дори обмисляла да се кандидатира за кмет на Харманли, за да може лично да спре идването на още бежанци.

Макар по традиция Георгиева да има твърдо ядро зад себе си, подкрепата й непрекъснато ерозира, отчасти може би заради противоречивата й репутация. Петя Георгиева вероятно е единственият юрист в страната, който два пъти е попадал под ударите на закона. Първият път е за домашно насилие през 2011-та година. Призната е за виновна от Харманлийския районен съд, впоследствие решението е потвърдено от следваща инстанция. Санкцията е глоба. По-сериозното наказание е наложено година по късно, този път от районния съд в Хасково. С решение по дело от наказателно-частен характер от 23.10.2012-та година й е наложена глоба от 1000 лв за обида на частно лице. Присъдата е потвърдена от Хасковския окръжен съд на 4-ти януари 2013-та година и не подлежи на обжалване. Обидите са настина брутални. Решението на съда в Хасково с подробностите може да видите тук.

Непрекъснатите бунтове на Георгиева срещу лагера в Харманли пък се тълкуват от мнозина като лично отмъщение, понеже е отхвърлена за работа там на две позиции-юрист и интервюист.

Самата Петя Георгиева отхвърля обвиненията. Тя подчертава, че не е осъждана и е права в смисъл, че в свидетелството й за съдимост присъдите няма да фигурират, понеже е освободена от наказателна отговорност по НК. Само е глобявана. Кандидатурата й за работа в лагера пък била проформа, за да докаже, че конкурсите са нагласени за „наши и ваши“.

Съмнения в безкористността на водените от нея протести обаче се навяват и от политическата връзка в тях. По време на бунта от 30-ти март 2014-та година партньор бе тогавашния човек на Бареков Калина Крумова и оглавяваните от нея Евромайки. От края на миналата година пък Георгиева играе с националистите на Боян Расате. С подкрепата на Българския национален съюз на Расате, Георгиева се яви на парламентарните избори през октомври, макар получения резултат да бе повече от скромен - всичко на всичко 31 гласа в общината. Това не спира госпожата да обмисля сериозно дали да се кандидатира за градоначалник на Харманли за тазгодишните местни избори. Решението й още не е взето окончателно.

Въпреки „Талибанската паплач“, Георгиева отрече съботния протест да е срещу бежанците, бил по-скоро срещу българските институции, които позволяват да бъдем заливани от бежанци. Конкретно бяха посочени ДАБ, Министерския съвет и г-жа Меглена Кунева. „Защо, ако толкова милеят за бежанците, не дадат коридор на българите от Украйна да дойдат в нашата страна? В Украйна също има война и бежанска ситуация“, заяви по телефона Петя Георгиева. Според нееднократно изразяваната й позиция, бежанската ситуация в България трябва да се промени незабавно, като се ограничи влизането на чужденци. И протестите са единствения начин това да се случи.

Г. Христов

 

30 март 2014 година, Харманли. Петя Георгиева и Калина Крумова от "Евромай" водят протест срещу бежанците
Прзивът във Фейсбук страницата на "За Харманли"

Шефката на сдружението на футболните фенове Елена Ваташка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини