От х:

Днес в x:

80 цента на час: германски окръг задължи бежанци да работят

Четири часа дневно по 0,80 евро на час: един германски окръг в Тюрингия задължи 150 бежанци да започнат работа. Те ще изпълняват съвсем елементарни задачи. Ако откажат, ги грози глоба.

Има ли основание кандидатстващите за убежище в Германия да бъдат принудени да работят? В някои случаи - да, смята министърът на труда Хубертус Хайл.

„Част от действащото законодателството позволява на местните власти да задължат търсещите убежище, които са настанени в споделени жилища, да полагат общественополезен труд. В отделни случаи има смисъл да се намира заетост на хората докато живеят в споделените жилища, а понякога пребиваването им там е доста продължително“, казва социалдемократът пред таблоида „Билд“. Министърът обаче смята, че с подобни мерки все пак няма да се постигне устойчива интеграция на мигрантите на трудовия пазар.

В Тюрингия задължиха 150 мигранти да започнат работа

Дебатът по темата бе провокиран от решение на новата областна управа в окръг Заале-Орла, провинция Тюрингия, да задължи 150 мигранти да започнат работа. Областният управител Кристиан Хергот от ХДС казва, че целта е по-бързата им интеграция. От Съвета за бежанците разкритикуваха решението.

Мигрантите в Заале-Орла ще трябва да работят по четири часа на ден. Срещу 80 цента на час те ще изпълняват съвсем елементарни задачи. Ако откажат, ги грози глоба до 180 евро на месец.

В закона, който регламентира правото на кандидатстващите за убежище да получават финансова помощ от държавата, се казва: „Лицата, които имат право на помощи и са трудоспособни, но не работят срещу заплащане и вече не са в училищна възраст, са длъжни да се възползват от предложената възможност за работа."

„Който получава помощ, трябва да даде нещо в замяна"

Министър Хайл подчертава, че целта на Германия е хората, които ще получат убежище в страната, да бъдат дълготрайно интегррани на трудовия пазар. Към постигането на поставените приоритети трябва да допринесе и програмата Job-Turbo, която позволява на мигрантите едновременно както да получават допълнителна квалификация и познания по немски език, така и да работят.

Председателят на ХДС в Тюрингия Марио Фойгт подкрепи инициативата в Заале-Орла. Според него трябва да бъде изпратено следното послание към мигрантите: „Който се радва на солидарността на общността в Германия, трябва да даде нещо в замяна“. Според Фойгт решението на Кристиан Хергот е „знак за необходимостта от ограничаване на миграцията“.

Достъпът на мигрантите до трудовия пазар е ограничен

Марио Фойгт разкритикува федералното правителство и правителството на провинция Тюрингия, чийто премиер е Бодо Рамелоу от Лявата партия. „Щом Берлин и Рамелоу бездействат, ние сме длъжни да вървим по нашия път там, където можем“, заяви Фойгт.

Подкрепа за решението на областна управа в окръг Заале-Орла дойде от генералния секретар на християндемократите Карстен Линеман, който приветства евентуално въвеждане на трудово задължение за бежанците. „Всичко, което подсилва принципа на получаване на подкрепа и същевременното полагане на усилия за намиране на работа, трябва да бъде подкрепено“, заяви той пред „Билд“. Според Линеман това важи „не само за получателите на социални помощи, но и за кандидатстващите за убежище“.

В същото време обаче достъпът на мигрантите до германския трудов пазар е силно ограничен, посочва германската обществена телевизия АРД. Съгласно действащото законодателство търсещите убежище имат право да работят едва след три месеца, а тези, които трябва да живеят в приемен център и нямат непълнолетно дете, получават правото да работят едва на деветия месец. Мигрантите, които имат деца под 18 години, могат да работят след шест месеца. Кандидатстващите за убежище пък от т.нар. сигурни страни на произход, които са подали документите си след август 2015 година, изобщо нямат право да работят в Германия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини