От х:

Днес в x:

Защо един отцепнически регион в Европа - Приднестровието, моли Русия за защита

Проруските бунтовници в сепаратистката част на Молдова поискаха от президента Владимир Путин да защити техния регион от заплахите, които според тях са отправени от молдовското правителство.

Приднестровието, което незаконно се отдели от Молдова при разпадането на Съветския съюз, остава твърдо в орбитата на Кремъл, докато Молдова, която граничи с Украйна, се опитва да се присъедини към Европейския съюз, коментира Си Ен Ен.

На конгрес в сряда политиците в Приднестровието поискаха от Москва да го предпази от „нарастващия натиск от страна на Молдова“, а по-късно Кремъл заяви, че защитата на „сънародниците“ е приоритет, съобщи руската държавна медия РИА Новости.

Макар че конгресът първоначално предизвика опасения, че Москва може да продължи да изпълнява дългогодишния си план за дестабилизиране на все по-прозападното правителство на Молдова, Молдова го отхвърли като „пропаганда“.

Какво се случи в Приднестровието?

Заседанията на конгреса на депутатите на Приднестровието - модел за вземане на решения от съветската епоха - са редки, но често значими. Именно конгресът ражда Приднестровието през 1990 г., като две години по-късно предизвиква война между подкрепяните от Москва сепаратисти и новосъздадената молдовска република.

Нито една страна не е признала официално Приднестровието, където Русия от десетилетия поддържа постоянно намаляващо военно присъствие, което в момента наброява около 1500 военнослужещи.

Преди сряда последното заседание на конгреса беше през 2006 г., когато той прие да се проведе референдум за присъединяване към Русия. Когато приднестровските политици неочаквано обявиха нова среща, анализаторите предположиха, че това може да доведе до нови призиви за обединение с Русия. Молдовски и украински официални лица омаловажиха тези предположения.

Конгресът не се спря на този краен вариант, а прие резолюция, с която призова Русия да предостави на повече от 220 000 руски граждани в Приднестровието по-голяма „защита“ от молдовските власти.

„Приднестровието упорито ще се бори за своята идентичност, за правата и интересите на приднестровския народ и няма да се откаже да ги защитава, въпреки шантажа или външния натиск“, се казва в резолюцията, според руската държавна медия ТАСС.

Министерството на външните работи на Русия заяви, че „защитата на интересите на жителите на Приднестровието, нашите сънародници, е един от приоритетите“.

Молдовските власти определиха конгреса като опит за разпалване на „истерия“.

„Няма опасност от ескалация и дестабилизация на ситуацията в този регион на страната ни. Това, което се случва в Тираспол (столицата на региона), е пропагандно събитие“, написа в Телеграм говорителят Даниел Вода.

Пред Си Ен Ен Бюрото за реинтеграция на Молдова заяви, че „отхвърля пропагандните изявления на Тираспол и напомня, че Приднестровският регион се възползва от политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция с ЕС, които са изгодни за всички граждани“.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър обяви в сряда, че Съединените щати „наблюдават много внимателно действията на Русия в Приднестровието и ситуацията там“.

Защо се провежда конгрес сега?

Войната на Русия в Украйна оказа сериозно влияние върху икономиката на Приднестровието. Когато започна тя, Украйна затвори границата си с Приднестровието, което прекъсна около една четвърт от търговията на анклава. Въпреки че все още получава безплатно руски газ, споразумението за транзит през Украйна изтича през декември и няма гаранция, че ще бъде удължено.

Войната подтикна Молдова да се опита да разреши десетилетния си конфликт с Приднестровието. Отчасти в отговор на войната през юни 2022 г. ЕС предостави на Молдова статут на страна кандидатка, а през декември 2023 г. даде зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към съюза.

Макар че президентът на Молдова Мая Санду посочи, че страната й е готова да се присъедини към ЕС без Приднестровието, обединението може да рационализира процеса. В неотдавнашен блог на Фондацията за международен мир „Карнеги“ се твърди, че „стратегията на Молдова е да ускори процеса, като направи живота на Приднестровието възможно най-труден“.

В тази връзка през януари Молдова неочаквано отмени митническите облекчения за приднестровските предприятия, като ги принуди да плащат налози както на Приднестровието, така и на Молдова.

Думитру Минцарари, преподавател по изследвания в областта на сигурността в Балтийския колеж по отбрана, заяви, че решението на Приднестровието да проведе специален конгрес е било „пряко предизвикано“ от повторното въвеждане на митата от страна на Молдова.

„Като предлагаше на сепаратисткия регион данъчни облекчения, молдовското правителство на практика финансираше съществуването на сепаратисткия режим в Тираспол“, каза Минцарари - споразумение, което правителството вече не смяташе за нужно да толерира.

Минцарари допълни, че спорът е създал възможности за руските власти да „ловят риба в мътни води“.

Защо Русия се интересува от Молдова?

Ако инвазията на Русия в Украйна беше протекла по план, тя щеше да превземе столицата Киев за дни, а останалата част от страната - за седмици, пресичайки украинското крайбрежие до югозападния град Одеса, близо до Приднестровието.

Тогавашният командващ Централния военен регион на Русия генерал-майор Рустам Минекаев заяви, че една от целите на така наречената „специална военна операция“ е да се създаде коридор през Южна Украйна към Приднестровието, тъй като Русия се стреми да се обедини със своите „сънародници в чужбина“.

Въпреки че Украйна спря напредъка на Москва в Херсон, на около 350 км от Приднестровието, анализаторите подчертават, че Русия е запазила плановете си за Молдова.

„Кремъл се стреми да използва Приднестровието, контролирано от Русия, като пълномощно, което може да използва, за да провали процеса на присъединяване на Молдова към ЕС“, предупреди Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст, в доклад от миналата седмица.

Точно както Русия смята, че уклонът на Украйна към ЕС през 2014 г. е неприемлив, и използва военна сила, за да го предотврати, така тя иска да предотврати същото и в Молдова. Миналата година Си Ен ЕН видя документ, изготвен от руската служба за сигурност ФСБ, в който подробно се описва планът ѝ за дестабилизиране на Молдова и осуетяване на нейния уклон към Запада.

Путин оправда руското анексиране на Крим през 2014 г. и военните операции в Донецк и Луганск като усилие за защита на рускоговорещите граждани в Източна Украйна, които според него са застрашени от Киев.

Минцарари смята, че има „сериозни паралели“ между тази реторика и използваната наскоро от правителството на Приднестровието. В интервю за РИА Новости президентът Вадим Краноселски заяви, че молдовското правителство се готви да извърши терористични атаки срещу Приднестровието преди евентуално нахлуване, без да представи доказателства.

Други анализатори обаче твърдят, че вместо да подчертава влиянието на Русия в региона, ситуацията в Приднестровието по-скоро напомня за това как Москва досега не е успяла да постигне основните си военни цели.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини