От х:

Днес в x:

Болницата в Димитровград със запорирани сметки, иска 1 млн от общината

Д-р Матей Матеев иска 1 млн лева от общината, за да закърпи положението

МБАЛ „Света Екатерина” в Димитровград е със запорирани сметки заради дългове, включително към държавния бюджет. Лечебното заведение е със стопирани входящи и изходящи плащания, което означава че нито може да плати за лекарства и консумативи, нито да получи пари по клинични пътеки, които формират единственият им приход. „Света Екатерина” е една от 8-те общински болници в страната с финансови окови заради задълженията си. Крайната мярка бе оповестена от министърът на здравеопазването Петър Москов в края на тази седмица, а реалните последствия започват още от утре.

Според управителят на Света Екатерина д-р Матей Матеев обаче запорът няма да бъде наложен ефективно, защото лечебното заведение вече има постигнато споразумение с НАП Пловдив за разсрочено изплащане на задълженията към държавния бюджет. Както haskovo.net своевременно ви информира още в началото на месеца, разсрочването на дълга е единственият шанс на закъсалото лечебно заведение да получава въобще някакво финансиране. Според министерско постановление от края на миналата година, и влязло в сила в началото на тази, лечебници с дългове към хазната не получават финансиране от Здравната каса. За сключването на погасителен план лобира лично финансовият министър Владислав Горанов и според Матеев, нещата са се случили. От понеделник се очаква НАП да отблокира сметките на болницата, допълни управителят.


За да се излезе от финансовия батак обаче от МБАЛ Света Екатерина поискаха 1 млн лева от едноличния си собственик община Димитровград, което вече скара част от общинските съветници и кмета. Никой не оспорва необходимостта от спасителна финансова инжекция, но според градоначалника Иво Димов това трябва да е банков заем, който община Димитровград ще гарантира. Част от най-голямата опозиционна съветническа група, обаче настояват парите да се преведат от други пера от бюджета на Димитровград. Той обаче вече е приет и промяната му е нарушение на Закона за бюджета, опонира Иво Димов. Тази седмица кметът и съветниците трябва да се разберат окончателно откъде ще дойдат парите. Без тях Света Екатерина е за никъде. Въпреки че обслужва немалкия брой от 80 клинични пътеки, обемът дейност на месец е около 240 хиляди лева. Само неплатените осигуровки по закона за задължителното обществено осигуряване възлизат на половин милион лева, отделно са задълженията към доставчици, ремонтни фирми и частни лица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини