От х:

Днес в x:

12 °C

Болницата в Димитровград със запорирани сметки, иска 1 млн от общината

Д-р Матей Матеев иска 1 млн лева от общината, за да закърпи положението

МБАЛ „Света Екатерина” в Димитровград е със запорирани сметки заради дългове, включително към държавния бюджет. Лечебното заведение е със стопирани входящи и изходящи плащания, което означава че нито може да плати за лекарства и консумативи, нито да получи пари по клинични пътеки, които формират единственият им приход. „Света Екатерина” е една от 8-те общински болници в страната с финансови окови заради задълженията си. Крайната мярка бе оповестена от министърът на здравеопазването Петър Москов в края на тази седмица, а реалните последствия започват още от утре.

Според управителят на Света Екатерина д-р Матей Матеев обаче запорът няма да бъде наложен ефективно, защото лечебното заведение вече има постигнато споразумение с НАП Пловдив за разсрочено изплащане на задълженията към държавния бюджет. Както haskovo.net своевременно ви информира още в началото на месеца, разсрочването на дълга е единственият шанс на закъсалото лечебно заведение да получава въобще някакво финансиране. Според министерско постановление от края на миналата година, и влязло в сила в началото на тази, лечебници с дългове към хазната не получават финансиране от Здравната каса. За сключването на погасителен план лобира лично финансовият министър Владислав Горанов и според Матеев, нещата са се случили. От понеделник се очаква НАП да отблокира сметките на болницата, допълни управителят.


За да се излезе от финансовия батак обаче от МБАЛ Света Екатерина поискаха 1 млн лева от едноличния си собственик община Димитровград, което вече скара част от общинските съветници и кмета. Никой не оспорва необходимостта от спасителна финансова инжекция, но според градоначалника Иво Димов това трябва да е банков заем, който община Димитровград ще гарантира. Част от най-голямата опозиционна съветническа група, обаче настояват парите да се преведат от други пера от бюджета на Димитровград. Той обаче вече е приет и промяната му е нарушение на Закона за бюджета, опонира Иво Димов. Тази седмица кметът и съветниците трябва да се разберат окончателно откъде ще дойдат парите. Без тях Света Екатерина е за никъде. Въпреки че обслужва немалкия брой от 80 клинични пътеки, обемът дейност на месец е около 240 хиляди лева. Само неплатените осигуровки по закона за задължителното обществено осигуряване възлизат на половин милион лева, отделно са задълженията към доставчици, ремонтни фирми и частни лица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини