От х:

Днес в x:

Погнаха за подкуп и граничарите на Капитан Петко войвода

Погнаха за подкуп и граничарите по пунктовете с Гърция

Гранични полицаи от Свиленград са заподозрени за взимане на подкуп по време на службата си на пункт Капитан Петко войвода на границата с Гърция. Девет от общо 17-те служители са с предложение за дисциплинарно уволнение, а шест – с наказание, съобщава в. „Стария мост”. Оттървали се само началникът на пункта Васил Игнатов, който от миналия август е в болнични, и негов служител който е командирован в чужбина.

Поводът за разследването довело до тези крути мерки е вътрешна проверка насрочена от РДГП Смолян в края на миналата година. Била поискана и направена по повод на турски гражданин за който имало подозрения, че осъществява трафик на хора. По време на щателна проверка на колата му било открито скрито 14 годишно сирийче. Турчинът обаче бил от най-редовно преминаващите границата в района на Ново село и началниците се усъмнили, дали е бил редовен и по време на другите си курсове. Били изискани и изгледани записите на видеокамерите от границата с Гърция за три месеца назад. Съставената специално за целта комисия установила, че 9 от граничните полицаи взимали от турчина пакети с неизяснено съдържание. Разследващите приели, че полицаите получават подкуп, което по етичния кодекс било сериозно нарушение и водело до дисциплинарно уволнение. Според неофициални източници, записите били с лошо качество и на тях не се виждал добре пакетът, но комисията привикала поединично за разпит всички заподозрени. Проблемът бил, че нямало признания нито оплакване от страна на турския гражданин че му са искани пари.
Останалите шестима служители с предложени наказания, макар и по-леки, били пак по този случай. Те не приемали нищо, но на камерите се виждало, че не отварят за оглед багажника на колата, което било задължително. Предполага се, че той е използвал занижения граничен контрол, за да превозва нелегално пътници. Обвинените обаче твърдят, че багажникът бил остъклен и нямало нужда да бъде отварян.
Тези дни били окончателно обявени резултатите от проверката и предвидените нащказания. По неформални източници всички заподозрени полицаи са отхвърлили обвиненията и се заканили да съдят до дупка държавата за незаконно уволнение. Според граничарите ловът на вещици бил заради болните амбиции на един от ръководителите на дирекцията в Смолян, който се целил във висок пост в София и трупал точки на гърба на редовите служители.

ГКПП Капитан Петко войвода се слави като един от граничните пунктове с един от най-добрите показатели в РДГП Смолян. Тук били регистрирани най-много случаи на отказан подкуп от страна на служители, разкрити били редица случаи на трафик на нелегални, контрабанда на цигари и др. Заради засиления контрол престъпниците избягвали да преминават границата през този ГКПП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ka
    Ka.Nik.h-li
    3 -12
    18:12, 18 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    12
    12345678
    17 -1
    18:55, 18 яну 2015
    Ха добър ден,а защо не са по границата тия балъци.а да там са от национална полиция,забравих.
    • 87
      87654321
      0 0
      12:03, 21 яну 2015
      Прави разлика между полиция и гранична полиция. На границата има гранични полицаи, а не чукове от РПУ.
  • 3
    Ше
    ШЕЛЕНБЕРГ
    24 -1
    20:05, 18 яну 2015
    За такива деяния някога разтрелваха на место,а не да уволняват.
Последни новини