От х:

Днес в x:

10 °C

Щурмуващи ВВС разцепиха небето над Хасково

Военни самолети прелетяха на ниски височини над Любеново и Подкрепа

Летящи на пределно ниски височини бойни самолети взривиха небето и спокойствието над хасковските села по протежение на международния път Е 80 днес. Пикиращите машини се движеха по двойки и тройки в юг-югоизточно направление, а заради близостта им до земята се виждаха почти пълни подробности от въоръжението и силуета. Вълните се повтаряха през 15-тина минути в часовете на ранния предиобед, а след известно прекъсване възобновиха полетния интензитет около средата на деня. Не бе ясно колко самолета са включени, ако захождащите формации бяха от различни аероплани, то в небето бе вдигната поне една ескадрила.

Питанията на хората бяха логични и в крайна сметка под общ знаменател - какво става в небето над главите им. Haskovo.net зададе от тяхно име въпроса на военните. Още повече, че в сайта на МО нямаше посочени военновъздушни маневри и учения точно днес.

За щастие се оказа, че все пак става дума за български ВВС. Маневрите в небето над Хасково били част от започнали на 12-ти януари учения на Военно-въздушните сили от базите в Граф Игнатиево и Безмер, към които вчера се присъединили и формирования от Долна Митрополия и Крумово. Пилотите ни тренирали дневни и нощни полети при прости и сложни метеорологични условия с акцент върху последното. Според официалното съобщение на армията в ученията се използват ескадрили на МиГ 29 и МиГ 21, макар много бивши „армейци“ в синя униформа да бяха готови да се закълнат че специално наблюдаваните самолети са Су-25 - боен щурмовак за огнева поддръжка на пехотата. България е оператор и на трите вида самолета, като специално Су-тата са най-малобройни - едва 10 бройки. Използват се предимно при командно-щабни и международни учения на Корен.

Всъщност полигонът край хасковското село е любимо място за упражнения на военно-въздушните ни сили, които там тренират и мерника си. Поне в тези учения стрелби не е имало и не се предвиждат, успокоиха от армията.

Г.Христов

Заходите се осъществяваха на вълни, по двойки и тройки
Според военните в ученията участвали Миго-ве от Пловдивско и Долна Митрополия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ща
  ЩАНДАРТЕНФЮРЕР ЩИРЛИЦ
  13 -3
  19:00, 14 яну 2015
  Чакаме седемнадесет мига на пролет.
 • 2
  Ja
  Jack Bauer
  20 -3
  20:04, 14 яну 2015
  Су 25. Какво пишете минуси? Нека да тренират, това им е работата.
 • 3
  54
  546255
  15 -3
  20:35, 14 яну 2015
  Някой знае ли защо икономическа полиция разследва Арда Тур
  • Ре
   РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
   8 0
   22:30, 14 яну 2015
   Вероятно защото ходжата е рязал малко повечко от нужното.
  • Ре
   РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
   5 0
   22:30, 14 яну 2015
   Вероятно защото ходжата е рязал малко повечко от нужното.

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини