От х:

Днес в x:

Щурмуващи ВВС разцепиха небето над Хасково

Военни самолети прелетяха на ниски височини над Любеново и Подкрепа

Летящи на пределно ниски височини бойни самолети взривиха небето и спокойствието над хасковските села по протежение на международния път Е 80 днес. Пикиращите машини се движеха по двойки и тройки в юг-югоизточно направление, а заради близостта им до земята се виждаха почти пълни подробности от въоръжението и силуета. Вълните се повтаряха през 15-тина минути в часовете на ранния предиобед, а след известно прекъсване възобновиха полетния интензитет около средата на деня. Не бе ясно колко самолета са включени, ако захождащите формации бяха от различни аероплани, то в небето бе вдигната поне една ескадрила.

Питанията на хората бяха логични и в крайна сметка под общ знаменател - какво става в небето над главите им. Haskovo.net зададе от тяхно име въпроса на военните. Още повече, че в сайта на МО нямаше посочени военновъздушни маневри и учения точно днес.

За щастие се оказа, че все пак става дума за български ВВС. Маневрите в небето над Хасково били част от започнали на 12-ти януари учения на Военно-въздушните сили от базите в Граф Игнатиево и Безмер, към които вчера се присъединили и формирования от Долна Митрополия и Крумово. Пилотите ни тренирали дневни и нощни полети при прости и сложни метеорологични условия с акцент върху последното. Според официалното съобщение на армията в ученията се използват ескадрили на МиГ 29 и МиГ 21, макар много бивши „армейци“ в синя униформа да бяха готови да се закълнат че специално наблюдаваните самолети са Су-25 - боен щурмовак за огнева поддръжка на пехотата. България е оператор и на трите вида самолета, като специално Су-тата са най-малобройни - едва 10 бройки. Използват се предимно при командно-щабни и международни учения на Корен.

Всъщност полигонът край хасковското село е любимо място за упражнения на военно-въздушните ни сили, които там тренират и мерника си. Поне в тези учения стрелби не е имало и не се предвиждат, успокоиха от армията.

Г.Христов

Заходите се осъществяваха на вълни, по двойки и тройки
Според военните в ученията участвали Миго-ве от Пловдивско и Долна Митрополия
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ща
    ЩАНДАРТЕНФЮРЕР ЩИРЛИЦ
    13 -3
    19:00, 14 яну 2015
    Чакаме седемнадесет мига на пролет.
  • 2
    Ja
    Jack Bauer
    20 -3
    20:04, 14 яну 2015
    Су 25. Какво пишете минуси? Нека да тренират, това им е работата.
  • 3
    54
    546255
    15 -3
    20:35, 14 яну 2015
    Някой знае ли защо икономическа полиция разследва Арда Тур
    • Ре
      РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
      8 0
      22:30, 14 яну 2015
      Вероятно защото ходжата е рязал малко повечко от нужното.
    • Ре
      РЕЗПРОМ ВЕСЕЛ ДОМ
      5 0
      22:30, 14 яну 2015
      Вероятно защото ходжата е рязал малко повечко от нужното.
Последни новини