От х:

Днес в x:

КПП пази врата на липсваща ограда на Булаир

КПП пази портата на отдавна рухнала охрада

КПП на врата към несъществуваща ограда е оригиналният хасковски принос към българската военна мисъл, прочута от времето на наборната служба със способността да намери най-лошото решение от много възможни. По този алгоритъм например култовата Школа за запасни офицери /ШЗО/ в Плевен е построена на най-студения хълм над града, където според поверието по време на Руско-турската освободителна война от премръзване умряло дори куче. Случайно или не, всички кашишки стрелбища пък са на най-калните места.

Настоящият пример с ул. „Булаир“ обаче е уникален. В поделението зад ДНА много отдавна вече няма ни ограда, ни сгради. Но има врата и към нея стая с постови, плюс две мързеливи и може би щатни кучета. Не е ясно какво точно охраняват те, понеже единственото налично нещо вътре са бурени и нискостеблена растителност. Вътре свободно може да се влезе и дори да се скрие нещо, в случай отпреди година-цял труп. Каквото и ценно да е имало, то отдавна е задигнато, дори строителните материали, останали от голямото рушене при строежа на мемориала на 10-ти родопски полк. Макар и реставриран само преди две години, паметникът също изглежда точно толкова западнал, както и руините отпреди половин век.

Въпреки това охранителна фирма, наета от МО, продължава да харчи военни пари, за да охранява нищото. То очевидно излиза скъпо, защото според самите военни, само охраната на имотите им в страната излиза милиони годишно, отделно допълнителните харчове за поддръжка. Както е видно, поне в Хасково прахосването на публичен ресурс ще продължава и през 2015-та година с предначертан резултат. Независимо колко се наливат в бездънната каца на охраната, охраняваното няма как да бъде опазено при условие, че един пазач отговаря за 13 дка разграден двор.

Г.Христов

Стената липсва и отляво и отдясно, но постът стои
От поделението са останали руини
Вътре има гъсталаци
 
Иначе в изграждането на мемориала бяха вложени 200 хиляди лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ba
    bai spiro_1421257505
    10 -2
    19:40, 14 яну 2015
    Христов, в голяма грешка си. Имота е 54 декара !
  • 2
    Лю
    люлебургаски
    36 -11
    20:09, 14 яну 2015
    Ристов преди така наречена демократична революция1989г в това поделение кипеше живот живот на българския воин готов на всичко за българия Но това беше при комунистите както ги наричате Е сега това което показваше следствие от вашата прекрасна демокрация
    • Ма
      МАНГО
      13 -33
      23:13, 14 яну 2015
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    От
    Отговор на манго
    7 -3
    10:52, 15 яну 2015
    Затова манго сега през границата си минават такива като тебе! Ти манго ти предлагам да напуснеш още сега страната.
  • 4
    Кр
    Крум
    5 -2
    11:27, 15 яну 2015
    Манго, ти си ебаси тъпака
  • 5
    Ох
    охранител
    1 0
    08:44, 16 яну 2015
    Собственик на охранителната фирма е др.Камен Пенков - бивш зам.м-р на Вътрешните работи по времето на тройната коалиция.Сега човека си строи хотели по екзотични место в чужбина ,а на охранителите плаща по 190лв.Всички бивши военни обекти в областта се охраняват от неговата фирма.Да е жив и здрав,защото много здрави гушнаха букета.
Последни новини