От х:

Днес в x:

Дъжд и куче преобърнаха МАН на Е-80

Камионът вирнал гуми в крайпътна канавка


Проливен дъжд и внезапно изскочило куче катурнаха в канавката натоварен с чакъл камион МАН на Е-80 , на два-три километра след разклона за Стамболийски. Тежкотоварният автомобил пробвал аварийно спиране на мокрия асфалт, но понеже водачът не успял да го закове, възвил към шубраците край пътя. Там се преобърнал странично, за щастие без сериозни щети. Шофьорът сам успял да се измъкне от вирналото гуми возило и първо звъннал на шефа си. За отбелязване бе, че два часа по-късно, полиция още не бе извикана.

Измъкнатите с ченгел обяснения на иначе крайно неразговорливите шофьор и шеф, звучаха логично, но и леко объркано. Според водача, на средна възраст от Димитровград, той си карал нормално по пътя, когато внезапно едно куче тръгнало да пресича Е-80. Пред него имало две коли, които рязко набили спирачки. Камионът също тръгнал да спира, но макар че бил с идеални гуми, увеличената заради товара маса надмогнала спирачките. За да не връхлети върху тези пред него, шофьорът на камиона предпочел да отиде в канавката.
На място обаче нямаше ни една от двете коли, които по обясненията били причината за катастрофата. Поне по Закона за движение по пътищата и шофьорската етика би следвало да спрат и помогнат. Нямаше го и виновното куче.

Затова пък шофьорът на МАН-а извадил невероятен късмет. Участъкът, на който се разиграл инцидента, бе един от тези, на които преди година-две се извършваше санитарна сеч на големи крайпътни дървета. Точно там бяха отсечени няколко дъба.

Траекторията на занеслия ман минаваше точно през ствола на един, дебел близо метър. Ако дървото не бе отсечено, камионът и водачът му директно влизаха в черната статистика, мърмореха суеверно шофьори, слезли да огледат обстановката. Спирането им се налагаше, защото викнатата тежка техника за изправяне на МАН-а за малко затрудни движението по международния път. Вероятно с презумпцията, че са се отървали с малкия дявол, водачът и дошлите негови колеги дори намираха сили да се шегуват с инцидента - „Тъкмо се канехме да го гресираме. Сега е в подходящата поза“.

Г. Христов

Водачът се оправда, че пред него изскочило куче
Камионът бил готов за гресиране
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Др
    Дрън, че пляс
    18 -2
    15:56, 8 дек 2014
    Дрън дрън, ама много дрън. Има си правила в това въртене на геврека - спазвай дистанцията е едно от тях! Другото е "движение със съобразена скорост"! Третото е не се прави на г. Балама, като не ти плащат за това!
  • 2
    Ге
    геврек
    16 -3
    17:02, 8 дек 2014
    Ако вчера беше го гресирал, днес нямаше да се случи това чудо. А колкото до кучето, леки коли не спират та камиона ли ще го усети.И с колко се е движил този тежко натоварен камион та да не може да спре своевременно с тези нови гуми?. Хайде и ние си имаме представа от управление на такива коли. Много правилно е изказването на някои че основната причина е в зад кормилното устройство.
  • 3
    То
    токи
    3 -5
    19:49, 8 дек 2014
    Гн дрън,че пляс.
    Когато се качиш на камион с такива размери , ще си приказваме за дистснция.
  • 4
    Аа
    АА
    7 -1
    20:26, 8 дек 2014
    Шофьорите на тези камиони се правят на велики и карат като луди . За това се стига до там . Какви кучета какви 5 лева .Ако е негов камиона няма да кара така .
  • 5
    То
    токи
    2 -3
    21:46, 8 дек 2014
    Еми купи си камион и да те видя как ще караш. Сигорно мн внимателно и с 30км в ч.
  • 6
    Rr
    rrrrrrrr
    2 -2
    22:41, 8 дек 2014
    mnogo ste otvoreni vsi4ki
  • 7
    Аа
    АА
    2 -1
    22:41, 8 дек 2014
    токи Явно е , че нямаш твой камион .
  • 8
    Ге
    ГЕВРЕК
    10 0
    22:56, 8 дек 2014
    Преди години когато инструктори за кат. " Д " и " Е " бяха Здравко Урумов и Димитър Маджаров ни учеха: като се качим на големия камион да внимаваме с леките коли защото в тях водачите може да са с нашите категории и когато ние сме в леките коли няма да е приятно да ни отвръщат със силата на по големия.
  • 9
    Ro
    Ro6aviq hui
    6 -1
    08:34, 9 дек 2014
    Kak 6tqh da se izkefq, ako kamiona be6e pregazil nqkoi MANGAL,CIGANIN ili ROM.
  • 10
    Ли
    лиско
    3 0
    10:45, 9 дек 2014
    Самосвалите, които се движат по Е-80 и обслужват строежа на АМ "Марица"често не могат да се задминат и със 120 км/ч.Шофьорите им вероятно се чустват господари на пътя, с което често създават напрежение в движението.
Последни новини