От х:

Днес в x:

800 бюлетини фантоми в Хасковско, РИК отрича

Шефът на РИК Хасково Димитър Велев

799 бюлетини от извънредните парламентарни избори в неделя са фантоми. Това показва протоколът на Районната избирателна комисия, с копие от който Haskovo.net разполага. Протоколът е бил предаден вчера в ЦИК.

Според данните в него разликата между получените в секционните комисии бюлетини и сборът от изразходваните, недействителните и унищожените, плюс бюлетините в урните, е 799 броя.

Данните в протокола показват, че във всичките СИК в областта са получени общо 240 404 бюлетини. Броят на неизползваните е 115 846. Недействителни по една или друга причина и унищожени, са общо 1416 броя. Ако се извади сборът на недействителните и неизползваните от общия брой бюлетини, би трябвало да се получи броят на бюлетините, открити в урните. Но полученото число е 123 142, докато броят на намерените в урните бюлетини е 123 941, тоест явява се разлика от 799 бюлетини фантоми.   

Едно от вероятните обяснения е така наречената индианска нишка. Вади се незабелязано редовна подпечатана бюлетина от секцията и се предава на съответния брокер. Той отбелязва в нея определена партия и я дава на човек с купен глас. Човекът влиза, взема бюлетина, но пуска в урната предварително белязаната, а другата изнася от секцията и я предава на брокера, срещу което получава обещаните пари. Така една бюлетина се върти неопределен брой пъти, докато стигнат парите или желаещите да продадат гласа си. Всичко това, умножено по 800, може да даде умопомрачителни резултати. 

Съмненията за бюлетини фантоми се допълват и от друга справка в протокола на РИК. 199 бюлетини са били обявени за недействителни от секционни комисии, защото номерът им не е съответствал на номера на кочана. Изниква въпросът: Откъде се е появила в такъв случай тази бюлетина? А сравнително малкият брой такива - 199, се обяснява с факта, че малко членове на комисии обръщат внимание на тези подробности.

Шефът на РИК Хасково Димитър Велев категорично отрече да има 800 бюлетини фантоми. Велев заяви, че от Haskovo.net научава за такова нещо. Той възнегодува срещу пусканите в публичното пространство слухове и заяви, че още вчера протоколът на РИК е бил предаден в ЦИК. Велев допълни, че протоколът е подписан от повечето членове на комисията, които смятат, че всичко в него е наред. Ако някой смята обратното, може да обжалва пред компетентните органи, долъпни Велев.

По информация на Haskovo.net обаче още вчера в РИК Хасково е имало скандали по повод бюлетините фантоми. Повечето членове на РИК са подписали протокола, с изключение на зам.-председател, който е подписал с особено мнение. По наши данни въпросният протокол на РИК вече пътува към прокуратурата.

Тодор Кръшков

Протоколът на РИК, с който Haskovo.net разполага. На първа страница е броят на бюлетините, получени от СИК в областта
На втора страница са броят на недействителните, унищожени и действителни бюлетини
Подписите на членовете на РИК. Един е подписал с особено мнение
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Рр
    ррр
    34 0
    13:36, 7 окт 2014
    Престъпници!!!!Гръм да ги удари!!!
  • 2
    По
    Порчо
    18 -3
    14:56, 7 окт 2014
    Не ги съдете! Те юристите могат само да събират, но не и да изваждат.
    • 12
      1259
      18 -2
      15:46, 7 окт 2014
      Когато фактите говорят и боговете мълчат! Но това не се отнася за узунджовски дерибей или за дахлии от ДПС!
  • 3
    Пе
    Петър Мишков
    14 -3
    15:34, 7 окт 2014
    Мога да гарантирам, че в моята избирателна секция са били най-големите тъпаци, начело с председателя! Със стрелки с химикал разместваха подписите ни, защото от НЕДОГЛЕЖДАНЕ бяха вписали данните на друг срещу моето име. Ако Ви интересуват подробности ме потърсете.
    • Ве
      Велков
      6 -3
      17:48, 7 окт 2014
      Това не е никаква драма. В смисъл такива неща стават и трябва да се коригират. Освен ако не смятате, че заради недоглеждане трябва да се анулира целият избирателен ден? В крайна сметка гласовете в урната пак ще са си същите.
      Виж това в статията е голяма драма, защото значи 800 гласа на който някой е преценил.
  • 4
    Аб
    абв
    12 -4
    16:18, 7 окт 2014
    Така се получава, когато от БСП се предлагат за председатели на комисии некомпетентни баби, които не само не знаят и не могат нищо, но пречат и на останалите членове на комисиите да си свършат както трябва работата. За следващите избори БСП да си подбират представителите.
    • Гд
      где
      10 -3
      17:56, 7 окт 2014
      Ами в нашата секция като бяха млади герберки в комисията да не мислиш че можеха да броят.Само врещяха като истерички...
  • 5
    Че
    четящ
    11 -1
    17:11, 7 окт 2014
    Специално към ПОРЧО.Юристите могат както да събират така и да вадят! Схемата, която е описана в статията не може да даде по-голям брой бюлетини, защото 1 се вкарва /попълнена/ и 1 се изкарва празна!Така, че описаната схема няма как да даде разлика в броя.Много е лошо като започнат поръчково да се пишат такива неща.По принцип в нашата държава всичко е възможно,преди години имаше по телевизията хора, които си вадеха бюлетини от джоба след изборите, но това е положението...
    • По
      Порчо
      5 -2
      17:34, 7 окт 2014
      Схемата в статията не съм я описвал аз, но е възможна. Въпреки че нали имаше някакви номера на отрязъка и на бюлетината и може да се потърси съответствие. По-интересно е че става въпрос за проста аритметика. Събиране и изваждане на до шестцифрени числа. Като алгоритъмът е посочен. Просто трябва да извършиш действията по приложената блок схема. И ако не ти излиза аритметиката, да потърсиш грешки. А ако няма грешки в сметките, то значи има фалшификация. И тогава пак по блок схемата обявяваш резултатите за коректни или за недействителни. Толкоз!
  • 6
    Уз
    узунджово
    2 0
    20:32, 7 окт 2014
    ........Гоше, ти знаеш ли за това?????
  • 7
    Ба
    бай Дъуей
    1 -2
    20:45, 7 окт 2014
    Цик = Цирк = Цвик. Смешни са изборите, още по смешно е да се залъгват хората, че те определят кой да ги управлява. От как има масони и нов световен ред няма демокрация.
Последни новини