От х:

Днес в x:

Подготвят Глухите камъни за туристи, разкриват античен театър край Каснаково

Георги Нехризов, Глухите камъни

Археолозите вече интензивно работят в Хасковски регион. На различни места търсачите на история вече влязоха по обектите си, а за други от изследователите това предстои.

Само две седмици след началото на разкопките това лято екипът, воден доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ-БАН, вече е възнаграден с няколко интересни находки. Повече от 50 артефакти са открити досега от учените в обекта край Малко градище. Намерени са 31 бронзови монети, 11 от които от ранновизантийския период (V-ІV в.), 17 от Средновековието – главно от ХІ-ХІІ в., както и три много по-ранни монети – една на Филип ІІ Македонски и две на гръцкия град Абдера.

Монетите от Абдера археолозите определят като изключително важни, защото отново потвърждават функционирането на комплекса като култово място, както през класическата, така и през ранната елинистическа епоха. Друга от интересните и не по-малко важни находки е напълно запазена бронзова фибула от ранната желязна епоха. Открита е и още една фибула, но от по-късен период, към ІV-V в.

Пръстени, обеци, апликации, копчета, токи, са друга част от артефактите, изкопани от археолозите. Има и елементи от въоръжението – железни върхове на стрели и ножове. Като много интересна находка специалистите определят малък железен ключ.

При тазгодишните разкопки екипът на д-р Георги Нехризов проучва основно Централния, Северния и Западния сектор на комплекса. Западният сектор представлява склон с лек наклон на юг, покрит с гъста широколистна гора и храсти. Проучването се налага поради факта, че оттам е най-удобният подход към най-интересните места в комплекса.

При бъдещ проект за социализация на паметника, пътят може да води до удобен паркинг в подножието на Западния сектор, през който да преминава пешеходният туристически маршрут. Целта на разкопките в този сектор, които засега обхващат площ от около 80 кв. м, е да се установи къде може да премине трасето на туристическия маршрут, без да засегне археологически структури.

И докато Нехризов работи на Глухите Камъни, колежката му проф. д-р Гергана Кабакчиева продължава проучването си около бижуто на Източните Родопи - вила Армира. Тя се надява тази година разкопките да покажат останките от работилницата край Армира, където са изработвани мраморни съдове с цел търговия.

Този петък пък на терен край единственият запазен Нимфериум в България влиза археологът Веселка Кацарова. За разкопките на "Светилище на нимфите и Афродита" за първи път тази година има отпуснати пари и от Министерство на културата. Те са за планови проучвания на обекта край с. Каснаково. Община Димитровград продължава традицията да поддържа археолозите и отново за тазгодишния сезон е заделила нови 10 000лв. за предстоящите разкопки. Само преди два месеца общината финансира геофизичното проучване на архитектурния паметник, при което беше открита непозната досега сграда. Ще продължи и работата по откритият в района миналото лято Мавзолей, но желанието на археолозите е да се проучи и част от сграда, която местните наричат "театър", за да се установи наистина ли е кипял културен живот в покрайнините на село Каснаково, каквито са първоначалните данни.

 

М. Манолова

 
Вила Армира
Монетите от това лято, открити на Глухите камъни
Тазгодишна находка от Глухите камъни
Изворът на нимфите край Каснаково
 
Веселка Кацарова при мавзолея край Каснаково
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини