От х:

Днес в x:

Средновековни гробове разбутали тракийски жилища на Глухите камъни

Археологическото лято 2018 на Глухите камъни край любимешкото село Малко градище е в разгара си. От 19-ти юли на обекта работата си продължава екипът, воден от доц. д-р Нехризов от  Археологическия институт с музей при БАН.

Въпреки дъждовете, експедицията е на обекта всеки ден. Вали обикновено следобед, а археолодзите започват от рано и до около 14 часа вече са приключили, така че дъждовното време все още не е попречило на работата им и не се е налагало прекъсване, обясни ръководителят на разкопките.

Археолозите довършват някои структури, чието проучване е започнало през миналогодишната експедиция. В някои сектори това лято се разширява работата. Изяснява се хронологията и времето на пластовете, в които се копае, първият който е ранножелязната епоха-началото до средата на 1-то хилядолетие пр.Хр.

В този сектор особеното е, че през Средновековието пък се развива некропол. Открити са и 23 средновековни гробове от 12-ти век. В момента се откриват жилища от тракийския период. За съжаление те не са запазени в идеалното си състояние, понеже населението от Средовековието е вкопало гробовете си в тях, нарушена е тракийската инфраструктура, обяснява д-р Нихризов. Иначе средновековните са класически християнски гробове. Археолозите са се натъкнали на останки от хора положени с кръстове на врата. Интересна за археолозите е и находка от няколко разпилени около трупа монети. Човекът вероятно е бил погребан с кесия на кръста, отстрани на колана си.

Некрополът е бил свързан с църквата, намерена в предходните години на Глухите камъни, понеже той се намира на около 20 метра от нея. Очаквайте още интересни подробности от тазгодишните проучвания на Глухите камъни и разказ за находките от ръководителят на експедицията д-р Горги Нехризов.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини