От х:

Днес в x:

Нехризов започна „Глухите камъни“, старо училище става инфо център

Екипът на археолоа доц.д-р Георги Нехризов започна тазгодишната си работа на уникалния скален комплекс край любимешкото село Малко градище.

Изследователите вече са на терен и ще работят малко повече от месец, колкото им позволяват средствата, с които разполагат.

Търсачите на история стъпват на обекта за разкопки и тази година с финансовата подкрепа на община Любимец. Археолозите разчитат и на средства през проекта „Гласът на скалата“, който се изпълнява по ТГС България-Турция.

През тази година работният екип ще проучва основно Северната и Централната част на комплекса и ще постави началото на изучаването на Западната тераса.

Заради липсата на достатъчно финансиране, засега разкопките по Южната тераса, където през последните две години Нехризов и колегите му също стигнаха до интересни находки, като християнска църква, са замразени. 

Църквата представлява трикорабна базилика и е била част от византийски манастир. Откритите находки в нея са от средновековния период и са с графитокерамика – византийски импорти“ – сподели д-р Нехризов в началото на своята работа това лято.

Освен да подпомогне археологическите проучвания в тракийският скален комплекс, проектът „Гласът на скалата“ ще финансира социализирането и рекламирането на уникалния комплекс, който преди време проф. Божидар Димитров определи като „ Перперикон на квадрат“. Част от средствата по проекта са отредени за цялостен ремонт на сградата на бившето училище в с. Малко градище, която ще бъде превърната след реновирането в Туристически информационен център.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини