От х:

Днес в x:

Иманяри изкопаха огромен ров до взривявана 15-вековна църква

Изображение 1 от 2

    Огромен иманярски изкоп до стената на раннохристиянски храм в култовия комплекс Глухите камъни край Любимец завариха тази година архелозите. Екипът на доц. Герги Нехризов се натъкнал на неприятния сюрприз в средата на юли, когато започнали проучванията за археологическия сезон. Изкопът е направен буквално дни преди пристигането на екипа и е много дълбок, близо до стената, която е застрашена от рухване.

    “Това е безсмислен иманярски изкоп. Първо са изкопали изхвърлената от нас пръст при проучванията на църквата, после руини от самата сграда, накрая са стигнали до скала и са се отказали”, коментира доц. Нехризов. Той допълни, че раннохристиянската църква е била дори взривявана преди 10-15 години, преди да започнат археологическите проучвания в култовия комплекс.

    “След като започнахме разкопките, иманярските набези намаляха, но понякога сме намирали ровове”, уточни археологът. Част от тях са били съвсем безумни – като ров до скала или дори под самата скала, под която има стерилни пластове.

    Въпреки безсмислието на иманярския ров, той създава проблеми на археолозите. “Ако го оставим така, може да се срине стената на църквата. А трудно ще го закопаем, защото пръстта от него е изхвърляна надолу по склона. Още не сме решили какво ще правим”, допълни доц. Нехризов.

    Според археолозите атакуваната от иманяри църква е ранновизантийски храм от времето на Юстин – VI в. Храмът е функционирал и в по-късни времена – намерени са монети от епохата на Комнините, XI-XII в. Много интересна е самата постройка на трикорабната църква – част от близката скала е издялана и храмът буквално е вграден в нея. Уникални са и улеите за отводняване на сградата, също издялани в скалата.

    Тодор Кръшков

        

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Te
      terminator
      4 -10
      22:44, 7 авг 2016
      Абе кво стана с ония неграмотиня жоро христов? Май... Виж коментара
      • Вд
        вдвд
        4 0
        23:59, 7 авг 2016
        Юни месец си замина човека!
    • 2
      Te
      terminator
      3 -9
      00:10, 8 авг 2016
      Валар моргулис! Всички хора трябва да умрат.! Очак... Виж коментара
      • Sk
        skinhead
        2 -2
        01:51, 8 авг 2016
        да ти *** майката проста,ще те намеря и ще ти покажа божията воля
    • 3
      Ми
      Минко
      0 -1
      01:26, 8 авг 2016
      Ас неразбирам зашто тез хора копаят какво търсят? Това е много лошо!
    • 4
      Ед
      Една
      1 0
      08:51, 8 авг 2016
      Този ров е там според мен от седем години или повече ! Странно че "откриват" , или журналистите така го пишат, неща известни от десетки години!

      По-добре разкажете за самите открития.
    Последни новини