От х:

Днес в x:

Арестуваха двама за иманярски съкровища с над 2000 предмета в Харманли

    Двама души са задържани, а хиляди предмети, носещи белези на културно-исторически ценности, бяха иззети при операция на ГДБОП и ОДМВР Хасково на територията на Харманли.

    Двете структури проведоха съвместна акция за противодействие на престъпления, свързани с незаконно предлагане, отчуждаване, придобиване, държане и трафик на движими културни ценности.

    В хода на операцията са претърсени три адреса, на които спецполицаите намериха и иззеха над 2000 предмета, имащи белези на движими културно-исторически ценности (монети, пръстени, фибули, копия, гръцки керамични изделия и др.), едно незаконно дългоцевно огнестрелно оръжие, 6 металотърсача, около 11 000 къса цигари без акцизен бандерол, 222 артикула, носещи запазени търговски марки.

    Образувани са две досъдебни производства, материалите по случая са подготвени за доклад в Окръжна прокуратура-Хасково. Операцията продължава, съобщи БНТ вчера.

    Издателят на сайта "Сакар нюз" Иван Атанасов е бил арестуван вчера в 11 сутринта по анонимен сигнал за притежание на старинни монети, потвърди пред OFFNews журналистът Спас Спасов от партньорския сайт на "Сакар нюз" - "За истината". 

    Атанасов е задържан за 24 часа и се очаква да бъде освободен около 11 часа днес, освен ако прокуратурата не постанови той да бъде задържан за 72 часа. 

    "Сакар нюз" е със седалище в Харманли и пише новини и разследвания за региона.

    Към 10 часа сутринта вчера без заповед за обиск в дома на журналисти нахлуват служители на ГДБОП и Районното управление на МВР в Харманли, разказа Спасов, който е успял да разговаря с Иван Атанасов по телефона след ареста му.

    Отново без съдебно решение за обиск властите тършуват и в офиса на издаваните от Иван Атанасов сайт и вестник с името "Сакар нюз".

    Атанасов от дълги години колекционира старинни монети. При двата обиска са били иззети предмети от личната му колекция, които не са били укривани, се твърди в публикацията.

    Източник: БНТ

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини