От х:

Днес в x:

Журналистът от Харманли Иван Атанасов е освободен от ареста

След 24-часово задържане по Закона за МВР журналистът от Харманли Иван Атанасов е освободен днес около 11 часа, съобщи адвокатът му Димитър Аврамов. Иван Атанасов бе един от двамата задържани при акция на ГДБОП и полицията във вторник за противодействие на престъпления, свързани с незаконно предлагане, отчуждаване, придобиване, държане и трафик на движими културни ценности. Такива са били иззети при претърсване на три адреса в Харманли, на два от които са дома и офиса на Атанасов.

При акцията са и металотърсачи. Открити са и артикули на известни търговски марки, за които има съмнение, че са ментета.

На адреса на другия мъж, освен металотърсачи, са намерени археологически обекти, и незаконни цигари. 

Образувани са две досъдебни производства. Следват действията на прокуратурата по повдигане на обвинения.

Атанасов е коментирал пред сайта "За истината", където е автор, че откритеие при него предмети са част от личната му колекция. Журналистът се съмнява, че ареста му има връзка и с работата му по различни разследвания, включително и по сигнал за изборна търговия, по който е предприемал проверка.

Според адвоката на Атанасов задържането на журналиста в ареста не е било необходимо, тъй като подопечният му е с чисто криминално минало, има постоянен адрес и е човек с обществен авторитет.

„Не виждам какъв беше смисълът на това задържане и как то съответства с целта на закона, а именно опасността той да се укрие или да унищожи доказателства. Освен това разследването е в самото начало, а и всеки се ползва с презумпцията, че е невинен до доказване на противното“, коментира още адвокатът Аврамов.

В късния следобед от Прокуратурата излязоха и с официална информация по случая. В нея се посочва, че в хода на разследването, и по първия, и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда. По досъдебните производства предстоят множество следствени действия. След събирането на всички доказателства ще бъде извършена преценка за наличието на основанията на закона за ангажиране на наказателна отговорност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Yt
    ytuj
    15 -12
    13:38, 15 мар 2023
    От край време полицията се занимава само с политически опоненти ...
  • 2
    Пъ
    пълни глупости
    17 -2
    18:44, 15 мар 2023
    Всички около него знаят че колегата ви журналист се е занимавал с търсене на антики.Намерил монетите на улицата, хайде сега ....ние канарчета ли сме или какво? Ама хайде моля ви се да не обръщаме всичко на политика.Пари се печелят от това, занимавал се е, има за какво да го обискират.
  • 3
    До
    Добър ден
    3 0
    19:55, 16 мар 2023
    За първи път ли този т.нар. "журналист" го задържат или поне още 10 пъти е бил задържан? А някой да знае случайно защо синът му е бил в затвора в САЩ?
  • 4
    До
    Добро утро
    1 0
    14:39, 17 мар 2023
    И за двете неща знаем в Харманли! И не само тук, а и по други точки на планетата!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини