От х:

Днес в x:

Пет чудеса от Хасковско - в референдума „Чудесата на България“

Пет от 50-те предложения, включени в националната кампания „Чудесата на България“, са от Хасковска област.

Битката е за археологическо откритие номер 1 у нас на новото хилядолетие. Стартът на вота бе в 13 ч. в петък в Ламбовата къща в Провадия. Културният министър д-р Петър Стоянович първи даде гласа си за едно от 50-те чудеса на България. Той обаче не обяви избора си.

Референдумът за Чудесата се провежда едновременно на сайта на Агенция "Стандарт Нюз" (www.standartnews.com) и на специализирания сайт "Чудесата на България" www.bgchudesa.com

Всеки може да гласува с имейл за едно от 50-те предложения, направени от историци, археолози, директори на национални и регионални музеи, експерти, неправителствени организации. Сред тях са златото на гетите от Сборяново, съкровищата от Синеморец и Дъбене, маската на Терес, находките в Долината на тракийските царе, Перперикон, Татул, мощите на св. Йоан Предтеча и др. В надпреварата от хасковски регион участват уникалните стенописи от Александровската гробница, комплексът „ Глухите камъни“ край Любимец и три предложения от Димитровградска община: Изворът на нимфите край с. Каснаково, пирамидите край с. Ябълково и неолитният човек, открит в местността Кар дере край с. Крум.

За около час от старта на гласуването Александровската гробница се нареди сред 10-те най-изумителни и предпочитани от българите родни забележителности.

 М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини