От х:

Днес в x:

21 °C

Мистериозен "еликсир на безсмъртието" открит в древна китайска гробница

Китайски изследователи откриха мистериозна течност в древен бронзов съд от преди хиляди години, за коята се оказа, че е известната отвара от китайските легенди.

Според археолози, странната жълтеникава течност, открита при разкопки в китайската провинция Хънан миналата година, е древният “еликсир на безсмъртието”, за който се смятало, че носи вечен живот.

За пръв път митична отвара на безсмъртието бива открита в Китай.

Бронзовият съд е намерен в гробница с площ 210 квадратни метра, от времето на династията Хан – от 202 година пр.н.е до 8 век след новата ера, в град Луоян.

Той е забелязан сред редица други древни артефакти, включително изрисувани глинени съдове и лампа с формата на гъска, да не споменаваме съхранените останки на обитателите на гробницата.

Но именно мистериозната течност – запазила се с бронзовия съд в продължение на 2 000 години, разпалила въображението на учените с аромата си на вино, което първоначално ги навело на мисълта, че се касае за алкохол.

Археолозите прехвърлили откритите 3.5 литра в мензура и установили, че са нужни по-нататъшни изследвания, които да отговорят на въпроса какъв е видът на алкохола. Екипът предполагал, че се касае за алкохолна напитка от ориз и сорго, каквато била откривана в района и преди.

Оказало се обаче, че течността не е вино. Резултатите доказали, че мистериозната напитка представлява комбинация от калиев нитрат и алунит.

В по-нови времена, калиевият нитрат бил влаган във всичко – от фойерверки до фертилизатори и сгъстяващи агенти – но комбинацията му с алунит, съвпада със съставките на “еликсира на живота”, документирани в древни даоистки текстове.

За еликсирите се смята, че даряват безсмъртие или изключително дълголетие в множество древни култури. В случая с древен Китай, те съдържали необичайни съставки, които обикновено не бихте консумирали, включително злато, нефрит, живак, арсен и много други отровни минерали.

Всъщност рискът, свързан с консумацията на тези магически отвари бил толкова сериозен, че цял клон от изследванията е посветен на отравянията с китайски алхимически еликсири. В зависимост от количеството погълнат калиев нитрат, изходът би могъл да е фатален.

Все още не знаем дали еликсирът на династията Хан действително е бил консумиран, или просто е поставен в гробницата като ритуален погребален предмет в чест на покойника.

Като се имат предвид съставките на тези напитки, пълното въздържание вероятно е била единствената тайна на дългия и щастлив живот.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини