От х:

Днес в x:

Църква прокапа заради дядо Николай

Покривът на църквата „Св. Атанасий“ в минералбанското село Сусам прокапа заради подписа на пловдивският митрополит Николай, или по-скоро заради липсата му.

Християнската обител, обявена за паметник на културата, строена в далечната 1889 година, беше предвидена за ремонт, заедно с още три църкви от Баните, в европроект за около 1 млн. лева. За сусамската църква от тях бяха отредени около 360 хиляди лева  за ремонт. Дядо Николай обаче се заинатил и не разписал документите. Сагата по преговорите между общинското ръководство и митрополията продължи няколко месеца. Мотивът на Пловдивската митрополия да откаже да подпише договора на строителя беше, че има опасения за измами. Така в крайна сметка всички възможни срокове бяха изтървани. Строителят, който беше вкарал четвърт милион банкова гаранция, вече е оттеглил парите си, информира кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Междувременно дори и при най-малкия дъжд църквата се пълни с вода, разказа 50-годишната Валентина Хубенова, която от шест години, се грижи за храма. С още три жени от селото дежурят денонощно при дъжд да сменят кофите с вода. Но вече има мухъл по някои от стените.

Въпреки че храмът е ремонтиран по „Красива България“ преди около 13 години, вероятно реновирането не е изпълнено съвсем съвестно, за да има пак проблеми с течащия покрив, смята кметът на село Сусам Кирил Христозов.

И за да не викат неволята, заедно с още четирима души от селото управникът е решил да вземат нещата в свои ръце. Христозов е купил вече строителните материали, за които е платил от джоба си. Четиримата доброволци пък ще се заемат с ремонта.

Кметът на Баните Искендер каза, че не знае за инициативата на местните от Сусам, но е категоричен, че ако селският кмет го потърси за съдействие, е готов да помага.

Кметът обясни още, че наскоро е успял да издейства от министерството на културата чрез Дирекцията по вероизповеданията обещание за подпомагане на ремонтите за други две църкви на територията на общината, обявени за паметници на културата - в селата Горно Сираково и Долно Брястово.

Обещанието е за финансиране от 6 до 10 000 лева на храм.

Искендер заяви, че ако се организира дарителска кампания и за храма в Сусам, самият той ще участва. Фактът, че е готов да даде лични средства за християнски храм, въпреки че самият той е мюсюлманин, Мюмюн Искендер обясни със заветните думи на дядо си Шахсин, който доживял 106 години: Човек трябва да се пази от невярващият. Вярващите, каквато и да е вярата им, трябва да се уважават и да си помагат.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини