От х:

Днес в x:

Горяща сламена бомба блокира село

По време на жътвата камионите порастват до 5 и повече метра височина

Претъпкан със слама трактор с ремарке се запали в движение и блокира за близо два часа пътя за село Бисер. Лумналата като факел машина спряла на средата на стария път от Харманли и се превърнала в опасност за преминаващите автомобили. По искане на пожарната полицейска патрулка блокира пътя за селото и принуди пътуващите за Бисер да обикалят през Любимец. Пожарът възникнал малко след 11 часа, към момента е потушен, но разчистването на обгорелите остатъци от трактора и товара продължават да се разчистват.

Вероятните причини за пожара са техническа неизправност, но твърде възможно е високо натовареният трактор да е закачил далекопровод над пътя малко преди селото, коментираха от пожарната. В такива случаи вероятната искра от жицата лесно превръща сламата в неугасим факел.

При всяка жътва претоварени сламени бомби минират пътищата в региона и изправят на нокти шофьорите с неистово клатушкащите се ремаркета. Повечето от машините са препълнени с бали на височина 5-6 метра или почти толкова, на колкото са разположени електропроводите с мощност до 20 киловолта. Относително ниско разположените ел. трасета не само палят сламените бомби, но предизвикват и трагедии подобни на този на Кенана от 28 февруари. Тогава волтова дъга уби на място двама млади мъже, опитващи се да вдигнат пилон с националното знаме на 6 метра височина.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини