От х:

Днес в x:

Младоци се натискат за спасители

20 бяха мераклиите за спасители

Младоци по на 17-18 години се натискат да стават спасители. Учениците са привлечени от професията, за да могат през ваканциите да заработват по някой лев. Такива бяха преобладаващата част от групата от около 20 души, които преминаха приемния изпит за започване на курса за спасители. Те трябваше да изплуват 50 м свободен стил за време под 55 секунди, а също така и да изминат с бруст 25 м без време, което е една дължина на басейн. Преминалите успешно първото сито ще трябва да преминат курс за спасители. Единия вариант е да се обучават за спасители на басейн – 221 лв., другия е за море - 278 лв., а комбинация за море и басейн излиза 333 лв. За получаване на сертификат мераклиите ще трябва да се явят отново на изпит, който е по-сериозен и включва извличане на манекен за минута и 20 секунди.

Сред младите кандидати бе Жеко Колев, който е ученик в 10 клас в Математическата гимназия. Младежът обясни, че от много време се занимава с плуване и възнамерява за вбъдеще да работи като спасител на басейн, а като понатрупа опит да стане спасител на море, тъй като там е по-отговорно. На приемния изпит той изплува 50 м за 34 секунди. С амбиция да стане спасител бе и неговият връстник Христо Иванов от Ивайловград. Ученикът каза, че след като завърши курса иска да работи на басейн, за да изкарва по някой лев през ваканциите. Най-възрастният сред кандидатите за спасители бе 38-годишният Пламен Димитров от Чирпан. Мъжът работил като охрана в хотелски комплекс в града и възнамерявал да съвместява двете професии.

За разлика от предходни години този път нямаше представителки на нежния пол. Докато преди са се обучавали по 7-8 момичета, които впоследствие са работили по морето. Според организаторите тогава момичетата са били завладени от популярния филм „Спасители на плажа” и най-вече от главните герои Памела Андерсън и Дейвид Хаселхоф. Сега обаче ентусиазмът секнал, разказа инструкторът по плуване Димчо Димов.

По информация на някои от кандидатите спасителите на басейн си докарвали по 400-500 лв., а на море 600-800 лв. със осигурено спане.

Анета Кутелова

Инструкторът Димчо Димов
Жеко Колев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини