От х:

Днес в x:

Земетресение удари Хасково, срина комини потроши коли

Земетресенията в Егейско море са чести, но досега бяха в близост до Югозападна България

Земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер възникна в района на Егейско море, на 60 км от Александруполис, в района на остров Самотраки. Трусът ударил точно в 12.20 часа съобщава специализираният сайт за следене на земетресения в реално време earthquakes.tafoni.net. Сеизмичните вълни достигнаха до Хасково 5 минути по късно. Според дежурният оператор на автоматичната измервателна станция в Димитровград Георги Вълчев, трусът в Хасковско се е усетил от 4.5-5-та степен по Медведев-Шпонхойер-Карник.

Това не се брои за рисков магнитуд, но бе напълно достатъчен за да паникьоса жители от високо разположените квартали на града. В блоковете и многоетажните кооперации масирано наизлизаха навън. Всичко живущо над 3-ти етаж потвърди, че при люлеенето са се отворили витрини, врати на гардероби, а според някои, са се изпочупили сервизи и абажури. Трусът докара до истерия и домашните любимци- кучешки лай озвучи жилищните райони до Ямача и "Червена стена", чу репортер на Haskovo.net . Допълнителен елемент на паника внесе и внезапното заглъхване на всички мобилни телефони. Връзка отказаха и трите мобилни оператора на България, като на дисплея неизменно се изписваше call is not allowed/обаждането не е позволено/. Нещата с телефоните се оправиха след четвърт час.

Земетресението бе усетено най-отчетливо в "Орфей", "Куба", "Бадема" и "Червена стена", докато в центъра на града единственото, което се е залюляло били полилеите, твърдят минувачи. Жителите на блоковете от централно разположените улици "Атон", "Цар Калоян", "Сан Стефано" обаче потвърдиха, че при тях положението също е било страшно. Имало счупени прозорци при внезапното им затваряне в началото на труса. Хората масово бяха наизлезли навън, дори по джапанки и трескаво търсеха връзка по мобилните си телефони.

Засега няма данни за сериозни щети в Хасково, но други населени места в областта са пострадали по-сериозно. Земетресението нанесе сериозни разрушения в Маджарово, предаде репортер на Haskovo.net . Поне 4 комина са се сринали от труса, а има и някои напукани тераси. Част от излезлите на улицата хора останали там близо час, понеге ги било страх да се върнат в строените си преди десетилетия къщи. Почти всички трескаво оглеждаха фасадата си за щети. Трусът е усетен особено силно в Ивайловград, предаде кметицата Диана Овчарова. Главата на местната власт се оплака, че се напукала фасадата на сградата на общината. Има неуточнен брой паднали комини. В момента, спешно сформирана общинска комисия преценява и описва щетите. 

Напукани комини и тераси има и в Свиленград. Местната община също е разпоредила оглед на щетите и търсене на евентуални пострадали.

Счупени прозорци, витрини и врати има по бившите военни блокове в Симеоновград, съобщиха жители от града на Марица, позвънили на редакционния ни телефон. Според тях имало хора, които толкова се паникьосали, че искали да се изселват от града. Млад човек на име Калоян дори обявил, че ще продаде апартамента си. Жена му била в напреднала бременност и той не искал да рискува с оставане в Симеоновград. 

Г.Христов

Комини се сринаха в Маджарово
Части от тях паднаха от голяма височина
В Хасково масово хората избягаха навън
и зазвъняха по телефони

Пропукани стени в Ивайловград
 
Солидни парчета се стовариха от покрива и фасадата
Изоставени сгради като "Марса" в Хасково пострадаха най-много
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини