От х:

Днес в x:

Само Видинско след Хасковско по заплати

Хасковска и Видинска области са на последните места по средна брутна работна заплата в България, сочат предварителните данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината.

Хасковски регион е под № 27 и единствено Северозападната област отсрамва южния район. Според статистиката средна брутна работна заплата в Хасковско е 573 лв, а разликата с последния е само с 6 лв. повече.

Най-високата средна месечна работна заплата от 1 051 лв получават наетите в областите София (столица), София област - 823 лв., и Враца - 821 лева.

Според засечките на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Хасково в края на март тази година са се увеличили с 1.5% спрямо края на декември 2013 г. и достигат 51 299. Въпреки отчетеното увеличение за последните три месеца обаче, статистиката показва, че като цяло има спад спрямо същия период на миналата година. Данните сочат, че в края на март 2014 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Хасково са намалели с 2 067 лица, или с 3.9%.

Данните са получени от тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини