От х:

Днес в x:

Вдовиците на Мрожек -с много първи пъти на Хасковска сцена

От много първи пъти е белязана най-новата премиера в афиша на Хасковския театър.

Освен, че е премиерно заглавие на наша територия, „Вдовиците “ на поляка Славомир Мрожек се постава и изобщо за първи път в България. Това е и въобще първата работа върху текст на автора -десидент у нас от 10 години насам.

След "Жената над нас", "Женитба" и "Фризьорката", „ Вдовиците“ са четвърта съвместна постановка за режисьора Иван Савов и композиторът Асен Аврамов в ДКТ "Иван Димов" -Хасково.

В изключително младия като структура актьорския състав, ангажиран в пиесата, ролите за някои са прощъпулник. В един от женските образи, например, влиза завършилата режисура Биляна Петрова.

Става случайно. Режисьорът Иван Савов й звъни, за да му съдейства с идея за млада актриса, която да привлече в пиесата. „Вземи ме мен, много искам!“, чува от другия край на жицата Савов. Отначало е скептичен, но днес -много доволен, затова казва „ Когато един човек ви каже, че много иска нещо, хубаво е да застанете зад гърба му“.

Подобна е и ситуацията с друга от актрисите-Анна-Мария Николаева-Маркова. Когато режисьорът търси изпълнител за една от най-въздействащите сцени в спектакъла си „Тангото на Смъртта“ я среща съвършено случайно, разказва й за идеята си. Той искал изпълнителката да не е балерина, а пък Анна-Мария много- да изпълни ролята.

И във „Вдовиците“ тя е брилянтна в една от впечатляващите сцени и интересен режисьорски поглед.

Заиграва се с мъжете, те пък с нея, а тънкото внушение на постановката е за вечното залитане на мъжете по всичко женско, пък макар и да било това самата Смърт!

Останалите актьори: Станислава Николова, Стелиян Николов, Константин Соколов, Ивайло Димитров са познати на хасковската публика и от други спектакли. Сценографията е на Мария Диманова, хореографията- на Ана Митева. 

Вдовиците“ е парадоксална комедия. Силно театралната ситуация дава възможност за интерпретации. Макар че в нея са представени много образи, е поставена на камерна сцена и това е още едно „първо“, но този път за режисьорът Савов-първата му камерна постановка. 

Самата пиеса описва като „отлежала“. Започната още през декември, излиза половин година по-късно. Работата по нея е белязана с обрати-болест на актьор, излизани извън графика и невъзможност на друг пък да се включи в даден момент... само четири дни реални репетиции в пълен състав преди премиерата...и все така, та дори и пет часа преди самото й представяне пред публика в четвъртък вечер-четири пъти късане на цип на роклята на една от актрисите и спешни поправки на одеждата.

Резултатът в крайна сметка-огромно желание за работа на младия екип от артисти, зареждаща непринуденост на двигателите-режисьорът и композиторът Иван Савов и Асен Аврамов в поредния им творчески тандем.

А поканата от режисьора звучи нестандартно: Не съм по анализите, и не искам да хваля предварително направеното, но гарантирам, че пиесата ще може да се гледа.

Ако сте пропуснали всичко това,  поправката в Хасково е на 17 юни.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини