От х:

Днес в x:

БСП иска изборна урна за 16 старци

Централната избирателна комисия (ЦИК) задължи кмета на Ивайловград Диана Овчарова да образува за евроизборите секции в шест села с население от 16 до 52 души.

Така ЦИК потвърди решение на Районната избирателна комисия -Хасково. То е взето след жалба, че общинският кмет не е предвидил секции в селата: Орешино, Камилски дол, Розино, Конници, Меден бук. Жалбата е подадена от зам.-председателя на общинския съвет на БСП в Ивайловград Костадин Тамахкяров.

Така на място в село Орешино ще могат да гласуват 33 души, 47 може да отидат до урната в собствена СИК в Камилски дол, в Рогозино гласоподавателите са 31. Най-дълги са списъците в СИК-овете в Конници - 52-ма и в Меден бук – 48. От с. Глумово ще могат да гласуват за евродепутати 16 души.

От ЦИК обясняват, че въпреки разпоредбата на Избирателния кодекс, според която кметът на дадена община може да образува секции в населени места с не по-малко от 20 избиратели, в шестте малобройни ивайловградски села все пак е редно да бъдат разкрити секции заради отдалечеността и труднодостъпността им, възрастното население и за да не се наруши правото им на глас.

От РИК Хасково вече публикуваха на сайта си решенията за броя на СИК-овете в хасковски регион. Най-много секционни избирателни комисии ще има в община Хасково 151 и в Димитровград -91. Урните в Харманли ще са 45, в Свиленград - 39. В Тополовград, Ивайловград и Стамболово ще има съответно 25, 23 и 26 СИК. По 16 секции са в Любимец и Симеоновград. В Маджарово протоколът е разписан за 13, а в Минерални бани - за 15.

В РИК Хасково досега не е получен сигнал от граждани злоупотреба с личните им данни при регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите за Европейския парламент, уточни председателят й Венелин Челебиев. Суматохата с подписите започна след като в понеделник

ЦИК обяви, че всеки може да провери с ЕГН-то си дали е участвал в подписката за регистрация на дадена партия. Много граждани алармираха, че са използвали личните им данни без тяхно разрешение.

Заради много сигнали за нарушения ЦИК излезе с официално съобщение на страницата си. В него информира гражданите, че при установени от тях нарушения следва да сезират компетентните органи Комисията за защита на личните данни и прокуратурата.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини