От х:

Днес в x:

Зооинженер поема бежанците в Пъстрогор, военен - в Харманли

Бежанските центрове в Пъстрогор и Харманли са с нови шефове след обявените от Държавната агенция за бежанците конкурси. Лагерите ще бъдат ръководени от зооинженер и военен.

В лагера в Харманли утре ще бъде представен новият шеф. Въпреки че преди няколко дни чужденците се надигнаха срещу евентуална смяна на сегашният вр.и.д. Йордан Малинов и дори извадиха плакати с надписи на български език в негова защита, промяната ще стане факт, уточни зам.-директорът на ДАБ Васил Върбанов. След обявения конкурс длъжността спечели бившият военен Марко Петров. Вероятно на Малинов ще му бъде предложена друга длъжност в Агенцията, но все още не е ясно каква.

Досегашният вр. и. д. директор на Транзитния център край свиленградското село Пъстрогор Георги Марков пък поема титулярното място след конкурса.

45-годишният Марков живее в Ивайловград, но е роден в Свиленград. Работи в бежанския лагер от лятото на 2013 година. Започва като младши експерт и съвместява длъжността комендант. През последната половин година обаче на практика ръководи лагера, след като директорът Желю Желев беше изпратен през октомври миналата година в Харманли.

До овакантяване на титулярното място в транзитния център в Пъстрогор се стигна след като през февруари тази година на Желю Желев бе връчена заповед за уволнение. Към настоящия момент Желев обжалва заповедта пред съда, а през май се очаква и първото заседание на магистратите по казуса.

Новият шеф на лагера по професия е зооинженер. В Ивайловград, където живее, е бил председател на Общинския съвет, работил е и в местната администрация.

Още с встъпването си в длъжност той възнамерява да се заеме с подобряването на материалната база в лагера. По думите му има проблеми с ВиК инсталацията, която била некачествено изпълнена още при строежа на центъра. Марков заяви, че няма да прави кардинални промени в екипа. Съвсем скоро очаква да се запълнят и двете щатни бройки за младши експерти-интервюисти.

Новост в лагера е и обучението по български език. Двама преподаватели учат бежанците целодневно. Вече има сформирани четири групи, едната е за деца от 7 до 16-години. В тях учат вече около 60 души.

За първи път през последните 9 месеца центърът в Пъстрогор е с неизпълнен капацитет. От 300-те места там заети са 243. Сирийците са 70 % от всички. Като един от основните проблеми Марков отчита големият брой чужденци, които вече са получили статут, а с него и предизвестие, че до 15 дни трябва да напуснат лагера. Въпреки това обаче с обяснението, че нямат средства да си наемат квартири, 50 % от тях остават в лагера.

Като първи стъпки към интеграцията на тези хора в Пъстрогор очакват старта на програмите за временна заетост за чужденци. Освен това има индикации от местни фирми за наемането на бежанци в шивашката промишленост.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини