От х:

Днес в x:

Хасковско се подпали 100 пъти и в месеца на мокрото

Нарушена технология предизвика сериозен пожар на бул. България

Близо 100 пожара си спретнаха в Хасковско през месец януари, въпреки че месеца можеше да кандидатства за най-мокър през тази зима. В близо половината от дните преваляваше дъжд, а в една седмица - сняг. Ако сухото през лятото способства за пожари, то със сигурност мокрото не ги спира, шегуваха се редовите пожарникари. В 90 % от случаите инцидентите възниквали заради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди или въобще заради предизвикателствата на есенно-зимния сезон.

По причина „есенно зимен сезон“ са пламнали 12 пожара. Заради неправилно ползване на отоплителни уреди-5, а от неправилно ползване на нагревателни уреди-1. Небрежност при боравене с открит огън /напр. напалване на печки с дърва/ е докарал още 5 пожара, а техническа неизправност на комин е предизвикал още 1 инцидент.
Друг пожар е се случил заради „нарушена технология“, което вероятно се отнася за пожара на бул. „България“ в Хасково от 17-ти януари. Тогава хасковски общински съветник нарушил технологията за пържене на кюфтета - сложил тигана с олиото.... и го забравил на печката.

Късо съединение е причинила 6 пожара, а 7 пъти е горяло по „причини в процес на установяване“, което често значи умишлени палежи. 26 пожара са донесли материални загуби, а един обгори жестоко 81 годишния Христо Стайков Немеца на 8-ми януари.
Щетите включват 4 опожарени автомобила, 8 броя битова и компютърна техника, унищожена покъщнина на 10 домакинства, 700 км метра унищожена боя и тапицерия на жилища и 632 квадрата изгоряла покривна конструкция.

Сред големите щети са и 2040 унищожени бали с фураж, както и 300 килограма изсушен тютюн.

За отбелязване е, че през месеца е имало пожар и в хотел, но този инцидент е останал встрани от публичното оповестяване.

Г.Христов

Къщата на Немеца пламна заедно с него на 8-ми януари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини