От х:

Днес в x:

11 °C

Могила от кости край Брягово, кметът търси злосторника

Грамадна купчина животински кости са изхвърлени край ечемичена нива на километър-два от Брягово, малко след разклона за селото, сигнализираха бдителни граждани. Останките са прикрити зад куп оборска тор, стоварена край нивата.

Макар да са на не повече от метър от международния път Е-80, костите не се виждат оттам, понеже остават в ниското. Ужасната смрад обаче може да откара всекиго до точното място.

Хората от Брягово отначало предположиха, че вероятно костното сметище е дело на животновъдите на фермера Димитър Христов, който е арендатор на земи в техния район и държи под наем сградата в селскостопанския двор. В нея се отглеждат прасета, крави и телета. Хората знаели, че по Коледа и малко след Нова година във фермата паднало голямо клане.

Кметът на Брягово Делчо Митев също не знаеше за проблема и се нагърби да провери дали хората на Христов са ги изхвърлили.

Ако са те, веднага ще им наредя да ги почистят, отсече той.

След час-два обаче се разбра, че кметската проверка е ударила на камък. Не са нашите, други са, но никой не знае кои, докладва Делчо Митев. Той предположи, че кокалите може да са на злосторници от друга община, понеже имало такава практика - подобни остатъци да се изхвърлят на чужда територия. Според закона животинските остатъци трябва да бъдат извозвани задължително за унищожаване в екарисаж. Най-близкият е във Варна. Ветеринарните инспектори могат да глобяват, но в случай, че се установи извършителят. Глобите за физическо лице са от 500 до 1000 лв, а за фирми до 3 000 лв.

Като цяло обаче в подобните на бряговския случай общината е тази, която трябва да се погрижи за почистването на мястото и извозването на животинските остатъци до екарисажа.

За да не се окаже накрая той единствено отговорен, кметът Митев се зае с пускането на сигнал за костното сметище и до общината, и до Агенцията по безопасност на храните.

По стечение на обстоятелствата обаче, „миризливата“ новина съвпадна с първия ден от встъпването в длъжност на новия шеф на Агенцията в Хасково Кирил Делчев.

Дали все още неориентиран в първия си работен ден или просто от нехайство, новият началник се покри. Единственият коментар по случая от Агенцията дойде от неговата секретарка: Г-н Делчев ще обърне по-специално внимания на медиите в понеделник.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини