От х:

Днес в x:

5 °C

Могила от кости край Брягово, кметът търси злосторника

Грамадна купчина животински кости са изхвърлени край ечемичена нива на километър-два от Брягово, малко след разклона за селото, сигнализираха бдителни граждани. Останките са прикрити зад куп оборска тор, стоварена край нивата.

Макар да са на не повече от метър от международния път Е-80, костите не се виждат оттам, понеже остават в ниското. Ужасната смрад обаче може да откара всекиго до точното място.

Хората от Брягово отначало предположиха, че вероятно костното сметище е дело на животновъдите на фермера Димитър Христов, който е арендатор на земи в техния район и държи под наем сградата в селскостопанския двор. В нея се отглеждат прасета, крави и телета. Хората знаели, че по Коледа и малко след Нова година във фермата паднало голямо клане.

Кметът на Брягово Делчо Митев също не знаеше за проблема и се нагърби да провери дали хората на Христов са ги изхвърлили.

Ако са те, веднага ще им наредя да ги почистят, отсече той.

След час-два обаче се разбра, че кметската проверка е ударила на камък. Не са нашите, други са, но никой не знае кои, докладва Делчо Митев. Той предположи, че кокалите може да са на злосторници от друга община, понеже имало такава практика - подобни остатъци да се изхвърлят на чужда територия. Според закона животинските остатъци трябва да бъдат извозвани задължително за унищожаване в екарисаж. Най-близкият е във Варна. Ветеринарните инспектори могат да глобяват, но в случай, че се установи извършителят. Глобите за физическо лице са от 500 до 1000 лв, а за фирми до 3 000 лв.

Като цяло обаче в подобните на бряговския случай общината е тази, която трябва да се погрижи за почистването на мястото и извозването на животинските остатъци до екарисажа.

За да не се окаже накрая той единствено отговорен, кметът Митев се зае с пускането на сигнал за костното сметище и до общината, и до Агенцията по безопасност на храните.

По стечение на обстоятелствата обаче, „миризливата“ новина съвпадна с първия ден от встъпването в длъжност на новия шеф на Агенцията в Хасково Кирил Делчев.

Дали все още неориентиран в първия си работен ден или просто от нехайство, новият началник се покри. Единственият коментар по случая от Агенцията дойде от неговата секретарка: Г-н Делчев ще обърне по-специално внимания на медиите в понеделник.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
19 яну 2020
Последни новини