От х:

Днес в x:

С един изстрел: Назъров закова свинския Мефистофел

Инж. Димитър Назъров показа инженерна точност-свали глигана с 1 изстрел

Авджията от ловната дружинка в Сеноклас инж. Димитър Назъров закова само с един изстрел може би най-големия глиган, отстрелван в Хасковско тази година. Тази събота под точния му мерник се е свлякъл огромен екземпляр с тегло 220 килограма. Заради размерите му потресените авджии го кръстили „дяволът“ на прасетата. Още повече, че глиганът имал грамадни кучешки зъби, наричани глиги. Именно по тях се оценява стойността на трофея. Първоначалното измерване на отстреляното прасе показало, че глигите извън устата са почти 11 сантиметра. При пропорция 1/3 отвън и 2/3 вътре в зурлата излиза, че зъбите като нищо са към/над 30 сантиметра. Абсолютният български рекорд е прасе с бивни 29 сантиметра, поставен през 2011-та година от ловци от благоевградското село Сатовча. Предстои прецизно измерване на параметрите по международната система за оценки на трофеи, чиито критерии са валидни за целия свят. Всички в Сеноклас вярват, че тяхното свине е за златен медал. Ако не за дивеча, то за неговия ловец Димитър Назъров.

Шефът на хасковската фирма ПИМ свалил грухтящото от 40 метра измежду храсти и дървета и в условията на неистово бягащ от кучетата дивеч. Перфектният изстрел е направен с 12-калиброва пушка Берета. Това не е карабина, а най-обикновена надцевка, коментираха с изумление колегите на Назъров. Подобни глигани рядко падат веднага, дори и да са надупчени от далекобойните и ултра точни карабини, камо ли от чифте с бренеке.

Ловният подвиг станал в последният излет за годината на дружинката в Сеноклас. Участвали 17 опитни авджии. Не хранили особени надежди за улов заради липсата на сняг, по който да открият следите на дивеча. Направили обаче всичко по правилата - заградили местата за водопой и изпратили потеря от кучета да преброжда баирите. Към 10 сутринта били вдигнати няколко прасета, но всички се измъкнали. Последен, защото бил най-тежък, се движел глиганът на Назъров. Тъкмо бил взет на мушка, когато с лукавството на дивата природа глиганът направил рязък завой и хукнал към най-големия гъсталак. Инженерът имал само един опит, но с инженерна точност нацелил мотора на 220 килограмовата машина за унищожаване на селскостопански посеви.

Ловната дружинка в Сеноклас се прочу преди 3-години, когато гостуващ ловец от Македония застреля над 50-килограмова вълчица, тормозеща близките стопани. Част от ловните дружинки пропускат вълците, понеже държавата спря да им плаща за техния отстрел, но маджаровските авджии стриктно прочистват околността от хищници, с което пазят както своя дивеч, така и домашните животни.

Г.Христов

Свинският Мефистофел освен огромни размери има и огромни бивни

Ловната дружинка в Сеноклас постави рекорд

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини