От х:

Днес в x:

19-годишната Зара Ръдърфорд стана най-младата жена, направила сама полет около света

Зара Ръдърфорд се превърна в най-младата жена, направила солов полет около света. Днес 19-годишната Зара се приземи успешно в белгийския град Кортрийк със своя ултралек самолет. От това място тя започна околосветската си обиколка преди 155 дни.

Зара Ръдърфорд – 19-годишното момиче от белгийско-британски произход, приключи околосветската си обиколка със свръхлек самолет, ставайки най-младата жена с такова постижение.

В четвъртък тя се приземи в белгийския град Кортрейк, след като измина последната отсечка от малкото летище Егелсбах край Франкфурт. Когато постижението ѝ за самотна обиколка на планетата бъде признато официално, тя ще е понижила възрастта на рекордьорката с повече от 11 години. Досегашният рекорд е от 2017 г, поставен от 30-годишната американка Шаста Вайц. Общият рекорд за соло полет – на британеца Травис Лъдлоу от миналата година – обаче извън възможностите на Ръдърфорд, поне засега.

Множество проблеми – не само технически и промени във времето, но и трудности с визите и забрана да влиза във въздушното пространство на Китай – удължиха пътуването. То бе планирано да завърши точно преди Коледа, но се проточи с един месец. Младата авиаторка приземи самолета си и на летище София преди няколко дни.

Източник: www.tvevropa.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини