От х:

Днес в x:

Трима турци обвиняеми за контрабандата на над 3,7 млн.лв на ГКПП "Капитан Андреево"

    Трима турски граждани са обвиняеми за опита си да пренесат през българо-турската граница големи суми евро. Валутната контрабанда е с обща стойност близо 1,9 млн.евро или над 3,7 млн.лв, разкрита е при проверки на ГКПП „Капитан Андреево“. Опитите за преноса на сумите са на 26,27 и 28 май.

    Подробности по аферите изнесоха днес на съвместен брифинг заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова и заместник-директорът ТД „Митница Бургас“, под чиято шапка е митническото звено в Свиленград, Стефан Марашев.

    Парите са открити в различни автобуса, но и трите превозни средства са пътували по редовни линии от Румъния, през България към Турция. Автобусите са с турска регистрация.

    При първата разкрита контрабанда, на 26 -ти май, за проверка около 23.30 часа е спрян автобус, в който при щателна митническа проверка, в тайник в пасажерския салон, са открити девет пакета със 162 700 евро, което в левова равностойност е около 318 213.

    Същата вечер, след около половин час от първия случай, отново в турски автобус, са разкрити 120 хил.евро или около 234 699 лева. Те са били разпределени в два пакета, напъхани във фабрични кухини на превозното средство.

    Около пет часа сутринта на 28 май, отново в автобус по същата линия и с турска регистрация, е открита валута -над 1, 6 млн.евро с обща българска равностойност около 3, 2 млн.лева.

    Пред митническите служители 30-те пътници и шофьорът, турски гражданин, не са декларирали стоки, лични вещи и валутни ценности. За извършване на съвместна проверка на превозното средство е постъпило искане и от служители на ГД „Гранична полиция“. След пролъчване с рентген митническите служители установяват зони с подозрителна плътност. Последвал е обиск на автобуса. При обстойният оглед първоначалните подозрения за нередност се оказват верни. Така са открити парите, разпределени в 40 пакета. 14 от тях са поставени в подлакътника на шофьорската врата, 2 са открити във фабрична кухина на въздушната система в багажното, 21 плика са намерени от митническите инспектори в бутилка за компресиране на въздуха, три пакета с пари били извадени от личния багаж на водача.

    Между тези три случая няма установена връзка,няма данни преносителите на паричната контрабанда да имат някаква роднинска връзка или да са се познавали отпреди, потвърди заместник-районният прокурор на Хасково Мария Кирилова. Задържани са стюард и шофьори.

    И тримата са в ареста за 72 часа, а повдигнатите им обвинения са за контрабанда в особено големи размери на валута през българската границата, която е външна граница за Европейския съюз.

    Това е най-голямата валутна контрабанда, разкривана в рамките на толкова кратко време през последните 10 години, посочиха от Агенция “Митници“. Общо за миналата година са разкрити парични контрабанди за над 10 млн.лева.

    Заместник-директорът на „Митница Бургас“ Стефан Марашев поясни, че от началото на тази година на ГКПП „Капитан Андреево“ е разкрита недекларирана валута за 9 млн.лв. в долара, евро и британски паунда. Парите са установени при 14 проверки.

    От Прокуратурата уточниха, че до май месец има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева. В същия период на миналата година образуваните дела са били две за 1

    Наблюденията върху опита за нелегален пренос на пари през нашата граница показват, че паричните потоци вървят в посока от Западна Европа, Румъния, България към Турция.

    Разликата от случаите , разкрити в предходни години и тези от последните месеци, е че преди за валутния нелегален превоз са били предпочитани предимно камионите, а в последно време основно контрабандата е залавяна в автобуси.

    Според закона сумите, които подлежат на деклариране при преминаване на границата на държава от ЕС са над 10 хил.евро и за нея се попълва митническа декларация, в която се посочва произхода на валутата припомниха от Митниците.

    В случая на разкритата голяма валутна контрабанда, законовата разстановка според Наказателния кодекс е лишаване от свобода до 5 години или глоба в размер на 1/5 от недекларираната и разкрита сума. В случай, че изборът е затвор, след приключване на производството и влизането в сила на съдебния акт, извършителят получава сумата обратно, като се задължава да я декларира пред митническите власти и да плати съответното мито. От прокуратурата посочиха ,че досега има само един случай, в който извършителят се е съгласил на глобата.

    Конфискацията е вариант, ако се докаже, че разкритите парични суми са придобити по престъпен начин или са изнасяне във връзка с престъпление.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини