От х:

Днес в x:

Декан от Софийския университет гостува в хасковската ПМГ

    Деканът на Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - доц. д-р Първан Първанов гостува в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Днес по обяд той се срещна с ученици от 11 клас, изучаващи профилирано предметите математика, информатика и информационни технологии.

    Придружаваше го бившият възпитаник на ПМГ-Хасково Петър Велков, който е отличен студент в специалност „Компютърни науки“ във Факултета по математика и информатика в Софийския университет.

    Целта на срещата бе създаването на контакт между средното и висшето образование, както и представяне на по-подробна информация за образованието в най-предпочитания университет от ученици на хасковската ПМГ и по-точно в областта на математическите, софтуерните и хардуерните науки.

    Доц. д-р Първан Първанов представи специалностите в Софийския университет и разясни какво предлага висшето учебно заведение. Той уточни, че тази година факултетът навършва 133 г. от своето съществуване, през които е изградена традиция най-вече за качествена подготовка на кадри.

    „Най-важното нещо наистина е това, че залагаме на традицията и искаме да продължим да подготвяме студенти на най-високото ниво, което може въобще да съществува в света, защото носим отговорност и пред един много голям и важен сектор за българската икономика, именно IT сектора. Ако ние не отговорим на техните очаквания, този сектор съответно няма да има тези резултати, които има“, каза доц. д-р Първанов. Той даде и практични съвети на учениците преди да решат да кандидатстват във ВУЗ.

    На срещата присъства директорът на ПМГ-Хасково Гергана Петрова. Тя заяви, че събитието е полезно за учениците на гимназията и идеята им е да поддържат контакти и за в бъдеще. Уточни, че по информация на доц. д-р Първанов се отчита нарастване на броя на желаещите ученици от ПМГ-Хасково да учат в Софийския университет. Поясни, че гимназията е на 12-о място по прием на студенти за учебната 2020/2021 г., като начело на классацията са НПМГ и СМГ.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини