От х:

Днес в x:

Скандалът около камиона, превозвал дървета от Турция през ГКПП Капитан Андреево за Германия продължава

Камионът, за който се проверява как е стигнал от Турция до Германия, без преминат фитосанитарен контрол на българската граница при ГКПП „Капитан Андреево“, по митнически документи е напълно изряден. Темата коментира днес заместник-началникът на ТД „Митница Бургас“, под чиято шапка е ГКПП „Капитан Андреево“, Стефан Марашев.

Случаят е от 22 май и стана ясен след коментар на депутата Константин Бачийски в национален ефир.

Според него фирмата, чиято дейност на границата беше прекратена от Агенцията за безопасност на храните, е подала документи за обработка седмица по-късно.

От БАБХ обаче отричат да има манипулация, а със случая се зае полицията, която проверява за евентуално фалшифициране на документите на камиона.

Превозното средство е пренасяло дръвчета, беше уточнено днес.

Товарният автомобил е преминал през митническа проверка, която се състои в претегляне на контролната везна, след това е бил и на осово претегляне за общото натоварване, заплатено е необходимото разрешително за преминаване на товара. Първият контрол за преминаване е извършен, извършен е и документният контрол на товарния автомобил. Установено е, че се пренася товар, който подлежи на контрол и от Агенцията по храните, затова камионът е насочен към техния терминал за проверка, обясни Стефан Марашев.

„Върху митническите документи на превозното средство има положен печат от инспектор от терминала, което за нас е достатъчно да приемем, че е минал необходимият контрол, защото ние не сме контролен орган на Агенцията по безопасност на храните“, посочи още митническият началник. Стефан Марашев обясни, че проверката на превозното средство е приключена в митническата система, без да са отразени нарушения, заради което е пропуснато за преминаване.

По-рано тази сутрин зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обясни в един от сутрешните блокове по случая , че преди два дни е получена преписка, която е предизвикала внимание и в момента, в който е подадено заплащане, незабавно е изтеглена от оборот документацията по товара и превозното средство.

Било е обявено, че камионът превозва палми, които подлежат на контрол и е трябвало той да бъде отворен, товарът да бъде проверен за неговото съдържание и след това инспекторите на БАБХ да преценят дали той да бъде пропуснат или да бъде върнат.

При проверка с "Гранична полиция" на записите в електронната система за това през кои части на граничния контрол е минал съответния камион, е установено, че още на 22 май той е напуснал страната в посока Германия, посочи Христанов.

Ключов момент, който той посочи, като изводи от проверените записи за хода на превозното средство на българския граничен пункт е, че камионът е трябвало физически да бъде в зоната на БАБХ на пункта, но се оказало, че не е там.

„ За съжаление записите разкриха, че има взаимодействие със служебни лица", каза Христанов.

Основните подозрения са, че товарът е бил различен от декларирания, защото палмите не са за консумация и съответно не се проверяват за пестициди.

Заместник земеделският министър отбеляза, че за момента не може да предоставя пълната информация по случая, тъй като все още се извършват процесуални действия от страна на "Икономическа полиция" и на ДАНС.

Преди седмица при посещението си на ГКПП „Капитан Андреево“ Христанов заяви, че монополът по контрола на плодове и зеленчуци, който продължава по границата над 10 години, ще бъде разбит и държавата ще смени в тази дейност частната фирма. Той обяви това във връзка с разкрити схеми по фитосанитарния контрол на влизащите в страната превозни средства от Турция. Последвалите действия от страна на държавата предизвикаха огромни опашки на пункта.

Ситуацията от миналата седмица на ГКПП „Капитан Андреево“ постепенно се нормализира. Това съобщиха по повод дългото чакане на камионите да влязат от Турция в България предната седмица от Областна администрация-Хасково.

По-спокойната ситуация е установена от посещението на граничния пункт на областния управител на Хасково Катя Панева.

Постоянно се поддържа комуникация с турските гранични власти, за да има поетапно подаване на тирове и да се избягва струпване на превозни средства. Информация се подава и от българска страна.

В рамките на 24 часа в неделя са обработени 701 тира, като Българската агенция по храните (БАБХ) средно на час обработва до 20 тира. В рамките на десетина дни от такси от товаро-разтоварна дейност над 700 хил. лева са влезнали в държавния бюджет. Предстои да заработят и фирми, предлагащи спедиторски услуги, които са сключили договори с турски превозвачи.

Те трябва да бъдат регистрирани и в системата Traces, която проследява вноса и износа. Ангажиментът им е предварително да подготвят документацията за съответните камиони и стоката им. Така ще се улесни работата на БАБХ, която ще се съсредоточи върху взимането на проби. Към момента има известно забавяне, тъй като пробите се изпращат до София, но скоро резултатите ще излизат в рамките на час, тъй като ще се правят на място, съобщават още от Областна администрация.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини