От х:

Днес в x:

Масирани проверки на службите по границата с Турция

Стартира специализирана полицейска операция на Граничня пункто към Турция „Лесово“ и на най-голямата външна сухопътна граница за ЕС-„Капитан Андреево“.

От МВР съобщиха, че в акцията участват ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и Националната агенция за приходите.

Контролът е по линия организация на работа, като се проверява дали структурите действат така, че да бъде осигурен нормален пропускателен режим. Следи се стриктно де не се допуска преминаване на недекларирани стоки без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства.

От МВР допълват, че операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница. Само преди ден служебният вътрешен министър беше на Граничния пункт „Капитан Андреево“ заедно с колегата си от Германия Нанси Фезер. Пред федералния германски министър вътрешният министър на България посочи, че по българо-турската граница ситуацията е спокойна и страната ни прави всичко възможно за доброто опазване на външната граница на евросъюза.

Министър Стоянов съобщи още, че до края на тази седмица се очаква посещение в България и на еврокомисария по вътрешните работи Илва Йохансон. Темата във фокуса на дискусията са приетите от Европейския парламент десет текста за реформиране на европейската политика в областта на миграцията и предоставяне на убежище. Гласуваният пакт въвежда задължителна солидарност между страните-членки в случай на наплив от мигранти и еднаква процедура към търсещите убежище по външните граници. Чрез него на практика се защитават държавите, които са на първа линия при мигрантска вълна, каквато е и България. Той ще влезе в сила след две години.

До тогава системите по границата трябва да са готови, понеже с новия регламент ще има много по-солидна проверка на незаконно влезлите мигранти, която включва и преценка дали те не представляват някаква опасност за здравните власти или терористична опасност. Ще се събират биометрични данни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини