От х:

Днес в x:

166 деца в Симеоновград: Спрете войната на пътя

Изложба с рисунки на 166 деца на тема „Не на войната на пътя” беше открита днес във фоайето на общинската администрация в Симеоновград. Млади автори от Димитровград, Харманли, Раднево, Тополовград и Симеоновград бяха показали своето виждане за трагедията при катастрофа.

„Това е тъжен повод да се съберем. Симеоновград за първи път е домакин на тази изложба. Но едва ли има жител на града, който да не помни онова жестоко Великденско утро през 2011 година, когато бяхме смразени от новината за смъртта на шестте деца”, каза в словото си при откриването кметът Пейчо Стайков.

Изложбата е по повод световния ден за възпоменание на жертвите на пътя, който всяка година се отбелязва в последната неделя на ноември. На откриването й присъстваха Ирена Узунова, депутат от ГЕРБ, адвокатката Петя Керанова от гражданското сдружение „Стоп на войната по пътищата”, родители и близки на нелепо загиналите шестима младежи.

Малко преди откриването на изложбата всички те поднесоха цветя в Мемориалния комплекс на метри от мястото на жестоката катастрофа, където младежите намериха смъртта си.

„Важно е да се мобилизираме и да работим, за да не допускаме подобни трагедии. Необходими са промени както в законите, така и в подзаконовите актове. Трябва да се работи в много посоки. Една от тях е да върне част от старата система на подготовка на бъдещите шофьори –увеличаване на минималния брой часове, задължително кормуване на полигон, както беше някога. За съжаление, има много силни лобита, които стопират идеите за подобни промени”, каза през журналисти Ирена Узунова.  

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини