От х:

Днес в x:

Десетки миряни почетоха Света Екатерина

Десетки димитровградчани се стекоха тази сутрин в храма „Св. Екатерина” в Димитровград за днешния празник на светицата. Службата се водеше от архиерейския наместник Георги Тодев.

Пред храма бяха донесени и два казана с фасул за миряните след службата. Църквата почита Света Екатерина като покровител на майките, както и заради лечителските й способности при лекуване на болестите бяс и шарка

Според преданието Екатерина е била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост.

Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.

Майката на Екатерина, тайно изповядваща християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния. Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните.

Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават.

Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело.

Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

Главен символ на Света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина (означава - вечно чиста), Катерина, Катя, Тинка и Тина.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини