От х:

Днес в x:

Ученици влязоха във военното поделение край хасковското с. Корен

    В навечерието на Празника на Сухопътните войски, който се отбелязва на 19 ноември, във военното поделение край хасковското село Корен посрещнаха ученици и гости.

    На 4-ри различни позиции посетителите се запознаха със снаряжението и част от техниката.

    „Единият пункт е за подготовка на мишени, които военнослужещите провеждат стрелбите по тях. Другото учебно място е въоръжението, с което разполагаме на полигона в Корен. Това са автомат „Калашников“, пистолет „Макаров“ и оборудването за всеки един военнослужещ по време на занятия. Също така показваме пожарния автомобил, с който предотвратяваме пожарите. Показали сме ЗИЛ-131, с който извозваме военните и УАЗ – 469, която е на въоръжение на българската армия.“, обясни майор Радостин Маринов, заместник-командир на поделението.

    Най-впечатлени от видяното останаха децата от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас от училище „Св. Св. Кирил и Методи“ в с. Малево. Всички успяха да се качат на пожарен автомобил, както и да усетят тръпката от военната служба, след като бяха оборудвани с каска и автомат.

    9-годишният Галин за първи път идва в поделението и е категоричен, че най-много са го "грабнали" оръжията. Съученикът му Деан обаче смята, че най-интересното преживяване е да се вози с военния камион. Иначе, с готовност казва, че ще стане войник, за да пази България.

    Първите уроци за оръжията и военната екипировка получиха и десетокласниците от Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен Втори“ в Хасково.

    Празникът продължи с прецизна стрелба с пистолет „Макаров“ в демонстрациите се включиха заместник-командира на поделението и началникът на Областната дирекция МВР  в Хасково.

    Ден преди днешните емоционални срещи  военнослужещите и цивилни служители от учебен полигон „Корен” се включиха в ритуала по полагане на венци и цветя в знак на уважение и преклонение пред подвига на героите отдали живота си за родината в Балканската и Първата световна войни.

    Денят 19 ноември е определен за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет 1992 година. Честването през тази година съвпада с отбелязването на 138 години от Сръбско – българската война и славната победа на Българската армия.

    За честванията с грамоти са отличени военнослужещи от поделението в Корен. Те са за постигнати отлични резултати при изпълнение на службата.

    Мария Ламбова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини