От х:

Днес в x:

Протестиращи майки издигат грамада пред общината

Протестиращи майки днес натрупаха символична грамада от камъни пред входа на община Хасково. Недоволството на младите жени е провокирано от предложеното 40-процентно увеличение на таксите за детска градина, които трябва да станат от 50 на 70 лева.

Днес майките се събраха в 13 часа на площад „Свобода”, където по същото време пък срещу правителството протестираха студентите. Двата протеста се сляха. Присъствието на майките днес бе забележимо по-малобройно от четвъртък, когато се събраха пред общината и някои от тях разговаряха с кмета Георги Иванов. Точно неотстъпчивостта на градоначалника и поведението му на срещата бе основният акцент от недоволството на младите жени днес. Те изразиха възмущението си от думите на кмета, който ги посъветва като не са доволни, да си направят детски градини. „Как може кмет да говори така? Възмутително е! Оставка и да си ходи!”, горещяха се жените.

Студентите пък държаха пламенни речи срещу "правителството на тройната коалиция, срещу срамните договорки и лицемерието на псевдонационалистите от Атака, които влязоха в съглашателство с турската партия ДПС". От площад „Свобода” в Хасково те се присъединиха към националния студентски протест.

След речите майките и студентите се отправиха към Военния клуб, където за няколко минути блокираха движението на бул. „Съединение”. Там те се хванаха за ръце и извиха хоро по асфалта. Блокираното кръстовище бе охранявано от значителен брой униформени полицаи.

После майките и студентите се отправиха към сградата на общината, където натрупаха камъни, образувайки символична грамада. Под камъните пък бяха сложени плакати „Не на увеличението на таксите за градини!”, „Защо 70???”.

В народната памет грамадата е символ на народното проклятие и знак за Божие наказание (поемата „Грамада” на Иван Вазов).

Под музикален съпровод и пред общината се изви хоро, на което се хванаха майки, бащи, деца и студенти.

Тодор Кръшков    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини