От х:

Днес в x:

10 хиляди многодетни майки в Хасковска област

Многодетните майки в Хасковска област са 10355. Това показват публикуваните днес данни от Националната статистика за демографските характеристики на населението на България след преброяването от 2021 година.

Раждаемостта е един от основните фактори, оказващи влияние върху броя и структурите на населението. От началото на 50-те години на миналия век се наблюдава трайна тенденция на намаляване на раждаемостта в страната, показва изследването.

Промяната в семейния модел, променящата се социално-икономическа среда, общото намаление на населението, отлагането във времето на сключването на брак и раждането на първо дете, както и емиграцията от страната, предимно на население в активна възраст, оказват влияние.

Към дата на преброяването - 7 септември 2021 г. 748 хил., или 24.7% от жените на възраст 12 и повече навършени години в България имат по едно живородено дете. Този дял е по-висок сред жените, които живеят в градовете, отколкото сред тези, които живеят в селата.

В Хасковска област жените с едно дете са 22894. Най-високи са абсолютният брой и относителният дял на жените с две деца в страната - 1353 хил. или 44.6% от майките.

За Хасковска област данните показват, че в тази графа попадат 47256 жени.

По три деца в страната имат 204 хил., или 6.7% от жените, като този дял е два пъти по-висок в селата, отколкото в градовете - съответно 11.3 и 5.1%. Четири и повече деца имат 78 хил., или 2.6% от жените. За Хасковска област броят на жените с три деца е 7 309, а на многодетните майки с четири и повече деца са 3044.

Малко повече от една пета от жените у нас - 650 хил. или 21.4% , нямат деца към момента на преброяването. Тези данни за Хасковска област показват- 17 421 от жените.

Разпределението по етническа принадлежност показва, че единствено при жените, самоопределили се към ромската етническа група, средният брой деца е достатъчен за просто възпроизводство.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини