От х:

Днес в x:

Хасково отново иска вода от язовир „Тракиец“

Хасково отново иска вода от язовир „Тракиец“. Това стана на днешното общо събрание на ВиК асоциациите, на което бяха приети Генералните планове в сектора.

Предложението на експерта по ВиК в община Хасково Красимир Герджиков е да се заложи в инвестиционната програма проучване за допълнително снабдяване на областния град от „Тракиец“. Според него трябва да се направи актуален анализ на водата, да се проучи възможността за изграждането на пречиствателна станция, както и за възстановяване на разрушения на места водопровод до града.

„Моето предложение бе прието и вписано в Генералния план. Но всичко ще зависи от възложителя – министерството на регионалното развитие. Ако се намерят европейски средства за възстановяването на водоподаването от „Тракиец“, това би осигурило една сигурна алтернатива на Ябълково и останалите по-малки кладенци, от които се снабдява Хасково. Не можем да се лишим с лека ръка от такава възможност“, обясни за Haskovo.net Красимир Герджиков. По думите му от ВиК Хасково застанали зад идеята.

Хасково се отказа от водата от язовир „Тракиец“ отпреди 6-7 години. Причина затова бе високото съдържание на манган. Построена бе сграда за пречиствателна станция, но съоръжението така и не бе довършено. През годините на няколко пъти имаше „осигурени средства“, които обаче все не пристигнаха. Постройката се руши, а тръбите от водопровода до Хасково на места вече са изчезнали.

На днешните събрания в областната администрация асоциациите по ВиК Хасково и ВиК Димитровград приеха Регионалните генерални планове на ВиК системите и съоръженията на териториите на двата ВиК оператора. Те бяха председателствани от и.д. областен управител Кадир Исов, който е и председател на ВиК асоциациите. На заседанията присъстваха кметове от областта, ръководителя на проекта „Регионални планове за водоснабдяване и канализация на Централен регион“ Лоран Фан от консорциум „Сьорека“ Франция и експерти от „ЕС ЦЕ Е“ Франция, „Аркадия Инженеринг“ ЕООД и „Хидропроект София“ ЕООД.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини