От х:

Днес в x:

Изследване: Ромите най-трудно пробиват за държавна работа

Албена Костадинова - вляво

Ромите най-трудно пробиват за държавна работа, най-често ги наемат в строителството и шивачеството. Това показва проучване на социална фондация „Инди-рома 97“, която се е наела да насърчава фирми да наемат хора от малцинствата на работа. Това ще стане по проект „Етнически толерантен работодател – трансфер на добри практики за равно третиране“. Финансирането е на стойност 286 000 лева.

В изследването са включени 50 работодатели от Хасково – малки, средни и големи фирми, общини и неправителствени организации, обясни председателят на социалната фондация Албена Костадинова. Тя бе категорична, че работодателите пренебрегват хората от малцинствата.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот и да се намали безработицата сред етническите малцинства в България и най-вече сред представителите на ромския етнос чрез внедряване и прилагане на модел за етнически толерантен работодател. Идеята е да се подпомогнат работодателите да третират равнопоставено представителите на етническите малцинства с акцент върху ромския етнос.

Такива изследвания са правени и в още три области – Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

Анета Кутелова

На кръглата маса присъстваха и представители на фирми
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини