От х:

Днес в x:

Покачва се броят на работещите деца в Хасково

Осем са издадените разрешителни от Инспекцията по труда в Хасково за приемане на работа на непълнолетни лица през февруари тази година. Данните сочат, че за същия месец на миналата година поисканите разрешителни са били едва две.

Исканията за назначаване се подават от работодателите. Основно те са от сферата на туризма и ресторантьорския бизнес, разясни директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирчев.

Той припомни, че когато инспекторите проверяват даден обект, в който работят непълнолетни лица, се проследява дали се спазват трудовите им права, сред които е забрана те да работят през нощта. За нощен е трудът се води времето между 22 ч. и 6 часа. Непълнолетните работят на намален работен ден от 7 часа, но трябва да получават поне минималната работна заплата.

У нас трудът под 16-годишна възраст е забранен. Такива все пак могат да се дадат, но само по изключение и когато става въпрос за талантливи деца, който са част от кинопродукции, театрални и циркови трупи или музикални състави.

Наемането на работа на  лице,  което не е навършило 18-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца и глоба от хиляда до три хиляди лева. Ако става въпрос за дете под  16-годишна възраст, законът предвижда наказание - лишаване от свобода до една година и глоба от три хиляди до пет хиляди лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини