От х:

Днес в x:

Усилията за интеграция на хора от уязвимите етнически групи минават през промени в законодателството

    Интеграцията на уязвимите групи от различните етноси в обществото е тема, върху която се слага фокус от години у нас. Българското общество обаче все още не е отворено за интеграция, смята председателят на Управителния съвет на Сдружение „Шанс и закрила” Малина Славова. Тя посочва, като слабост за по-успешния интеграционен процес у нас и редица държавни неуредици, като смята, че по-добрите резултати минават през законодателни промени. Такъв пример с отрицателен знак е ваденето на лична карта на човек, който никога не е имал личен документ. Поне два пъти в години експерти от Сдружението попадат на подобни случаи и Малина Славова нарича тези усилия „истинско приключение“. Друг пример, който тя дава, и върху който трябва да има държавническа намеса, е възможността за получаване на помощи, когато по една или друга причина, хората от уязвимите групи не са на адреса си по регистрация. Това са само част от примерите, които показват маргинализация на членове от уязвимите групи, които още повече ги изтласкват от обществото и ги капсулират извън него.

    Но усилията и средствата които се влагат в интеграцията не са винаги на халос. Все пак са и доста добрите примери през последните години на успешно развитие на членове и цели групи от маргинализираните общности. Малина Славова дава пресен пример с възпитаник от ромския етнос на основно училище „Н.Й.Вапцаров“, с който са работили и експертите от „Шанс и закрила“. След основното си образование в училището, момчето е завършило с добър успех Професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково и към настоящия момент продължава във висше учебно заведение, където изучава социални дейности.

    Това е пример, който е стимул и смисъл в работата на неправителствената организация, казва Малина Славова и посочва, че мотивацията е в основата на всичко. Затова една от важните дейности на Сдружението по настоящия проект, по който работи в партньорство с Община Хасково, образователни институции и работодатели от общината „Успяваме заедно”, е Училище за родители. „В Училище за родители, се разговаря за доброто родителство, как родителите на децата от уязвимите етнически групи, трябва да мотивират себе си, за да мотивират и децата си да участват по-активно в учебния процес и да имат повече възможности за бъдещето си“.

    На популяризиране на културната идентичност на ромите чрез запознаване с техния бит и култура беше посветен днешния концерт в Младежкия център. Той също е по проекта и неговата най-емоционална част.

    В него се включиха децата от двата филиала на детската градина „Щурче“, от филиалите на градина „Вихрогонче“ в селата Узунджово, Динево, Малево, Козлец и Стамболийски и учениците от ОУ „ СВ.СВ. Кирил и Методий“ в село Малево.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини