От х:

Днес в x:

Ромите се подготвят да посрещнат Банго Васил

  Във всяка ромска къща, без значение бедна или богата, тази вечер трапезите ще са големи, защото хората очакват Банго Васил. Празникът е  известен още като ромската Нова година. Според традициите  той  се отбелязва поне  3 дни - от днес до 15 януари.

  Задължително е от рано тази сутрин домакините да запретнат ръкави и внимателно да изчистят къщата, за да посрещнат Банго Васил. Според легендите „куция Васил“ спасил ромите. Пътувал е 3 дни и се е борил с  големи препятствия по пътя. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие.

  Мъжете в къщата също имат много задачи. До следобедните часове те трябва да са заколили патка или гъска за празничната вечеря. Ако животното е купено, то трябва да е пренощувало в къщата.

  Тази вечер има изключителна важна роля за празника. Задължително е семейството да се събере около трапезата, а вратите на къщата да бъдат затворени. Никой от хората не излиза, никой и не влиза в дома до полунощ. 

  На трапезата има традиционни ястия като сварено птиче месо, баница с късмети, украсена питка и обреден хляб.

  Според ритуала по-младите трябва да вземат прошка от по-възрастните като целуват ръка. След прощаването най-възрастните разчупват питка, за да се види на кого ще е късмета. 

  Богатата маса не се раздига до сутринта. В полунощ ще настъпи и ромската Нова година. Започва и сурвакането, а в някой райони ритуалът се прави основно в семейството. Другаде, обаче децата обикалят и съседните къщи.  
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ян
   янко димитров
   4 -10
   16:40, 13 яну 2024
   честито на братята роми Виж коментара
   • Ра
    рангел
    9 -1
    20:24, 13 яну 2024
    знаех си че си от първомайските роми, най накрая си призна.
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини