От х:

Днес в x:

14 °C

Грозно, срамно, жестоко: гаврата в Лясковец

Четирима злодеи се гаврят с ромско момче. Четирима срещу един, истинска школа за мъжество. А родителите им позорно опитват да се споразумеят с майката на детето. Как ще завърши тази срамна история? И как се стигна дотук?

Четирима злодеи пребиват без причина 15-годишно ромско момче, горят го с цигари, напъхват го в боклукчийска кофа, хвърлят го от мост. Четирима срещу един - истинска школа за мъжество. А родителите им позорно опитват да се споразумеят с майката на жертвата - предлагат пари, за да не бъдат съдени гамените им.

Как ще завърши тази срамна история в Лясковец? Ще започнат съдебни действия, но паралелно с това граждани, мобилизирани от семействата на четиримата младежи, ще излязат на протести - малките престъпници всъщност били отлични ученици, а междувременно ще се загуби някакво ключово веществено доказателство. Правозащитни организации ще вдигнат европейски шум, само че това ще има и обратен ефект: кафявите медии ще започнат да представят лясковските престъпници като жертви, а защитниците им - като родоотстъпници и соросоиди. И пак ще стигнем до онази степен на публичността, наречена „всички гледни точки".

Защо в България се случват такива неща?

Дай боже този път да не е така, но не ми се вярва. Когато крайнодесни щурмоваци нападат ромските махали, а политически кандидати събарят предизборно незаконни колиби, оставяйки цели семейства на улицата - някой съд преследвал ли ги е за расистки мотиви? Във филма на Адела Пеева „Да живее България“ най-потискащият за мен епизод беше как учителките хвалят едно момче, което развива расистки анти-ромски мисли - било интелигентно, имало „мнения“. Не знам за тия четиримата, но расистите май винаги са въоръжени с идеи. Само дето те най-често са вредни, ако не налудни. 

Защо в България се случват такива неща? Първо, защото не сме осмислили понятието расизъм. Масовата му употреба при лясковското престъпление ми се струва новост - обикновено се говори за етнически напрежения, хулигански подбуди, футболни страсти. Комунистическият идеен фризер направи така, че при нас не се състоя нито публичен дебат по проблема, нито възприемане на съответните политики. Расизъм, разбира се, имаше - както навсякъде по света, но за него не се говореше и той се практикуваше тихомълком - в казармата, в затворите, в социалните служби.

Така ние влязохме в демокрацията без изградени защитни механизми срещу това зло, което подкопава единството на всяка нация. Анти-расистките действия ни се налагаха отвън в хода на евроинтеграцията, внасяха ги неправителствени организации и чужди експерти. Което пък породи съпротива срещу анти-расизма под знамето на гордото национално самоуправство. Мерките, които ЕС очаква от нас, не се възприемат като грижа за това да не се изколим, а като „политическа коректност“, „муликултурализъм“, даже международен заговор за заробване на "kleta maika balgariq".

Заслужава си да се изследва и спецификата на българския расизъм. Той е особено силен в малки места - подритването на онова нещастно сирийско семейство от градче на градче дава идея за какво става дума. Малката общност, където всички се познават по лице, не е съвсем част от големия национален проект, да не говорим за европейския. Тук расизмът е просто най-крайната проява на подозрението към чуждия - бил той грък, софиянец или просто другоселец. Ако огледате държавицата като цяло, ще видите, че тази - ако не ксенофобска, то поне ксено-подозрителна - нагласа я има навсякъде. И затова няма инвеститори, трудови мигранти, чуждестранни студенти.

Да добавим и дигиталната джунгла, която радикализира всякакви омрази и конспиративни небивалици. Прихваналият вируса на расизма днес е изложен на непрекъснати вопли за това колко нетърпимо е присъствието на едни или други хора в жизнения му хоризонт, на настойчиви позиви за действие. И неслучайно много от масовите убийци филмират престъпленията си: те смятат, че служат на някаква висша кауза. Този уж "морален" аспект на расистките престъпления е сред най-тревожните тенденции - поражда го пълната липса на контрол и публични политики в интернет. Така много от нашите расисти си мислят, че служат на националната кауза. Върхът на това безумие беше Брайвик, който изби 77 норвежки деца, за да опази чистотата на расата си (каквото и да е разбирал под това).

Пътят пред нас

В края на миналата година комисарката по човешките права Дуня Миятович даде настойчиви препоръки страната ни да спазва ангажиментите си в борбата срещу расизма - и то в по-широкия смисъл на омраза, мотивирана от това, което човек е и не може да промени: етнически произход, пол, включително такъв, който не съвпада с възприетите категории, нестандартна сексуална ориентация. Дали във връзка с това извадиха отново две дела, където се предполагат расистки мотиви? Дали заради това в София успяха да забранят възприемания като антисемитски Луков марш?

Но наказателната политика е само един елемент. Битката срещу расизма трябва да започне от училището, от работното място, да се превърне в приоритет на медийния дебат. За много кратко време трябва да извървим пътя, който на запад са извървели за десетилетия. А както виждаме от увеличаващите се расистки престъпления в САЩ или Германия, пътят не е непременно еднопосочен.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  12
  123
  7 0
  23:43, 30 май 2020
  Стига сте раздухвали и преувеличавали едно детско сбиване.Голяма работа че е циганче и сигурно си го е заслужил.Стига са ревали тия от предатели и изменници от хелзинския комитет и всички соросоидни НПО- та финансирани от врагове на България.
 • 2
  Ле
  ленин
  7 0
  23:47, 30 май 2020
  Защо няма такива сърцераздиратерлни статии за пребитите и ограбени българи от ц*****? За изнасилините възрастни жени и убитите млади момичета пак от ц***** които ни храним?
 • 3
  Аа
  аа
  4 0
  07:34, 31 май 2020
  на циганина само бои

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини