От х:

Днес в x:

Леле мале: Новоизлюпени шофьорки заливат Хасково

Жените проявяват истинска стръв към волана

Хасковлийки твърдо са решили да превърнат шофьорлъка в предимно женска професия.

Небивал наплив на дами има в хасковските автошколи през последните месеци, сигнализираха дългогодишни инструктори. Съотношението жени/мъже за категория В стига до 70/30 при някои обучаващи. При всички положения са над 50%. Става дума за предимно млади момичета, едва станали от училищната скамейка или в най-лошия случай за студентки първи курс. „Преди бе задължително момчетата да почват шофьорски курс след като навършат 18 г. Сега това важи в пълна сила за девойките“ коментира инструктор с 25 годишен стаж в бранша.
Дамите напират не само за леките коли. Все повече се опитват да получат китап за мотор. Първоначалната пресявка на местна автошкола прилича на конкурс за манекенки: „Колко тежите?“ „45 килограма“ , „Съжалявам, не може да карате мотор“.


Причината е, че според законовите изисквания, всеки мераклия да кара мотоциклет трябва да може язди животно над 600 кубика. На практика такива мотори тежат не по-малко от 180 килограма. „Няма как жена с 45-50 кг тегло да борави с такава машина. Все едно да и дадем билет за интензивното“, обясниха инструктори. За дребните дами има категория А 1, под 600 кубика. Но тя не дава право за управление на голяма част от моторите.
Никой обаче не може да спре мераклийките за категория В. В автошкола „Иван Вълчев“ в момента имат на списък 49 жени, значително повече от записаните момчета. В школата на Георги Арабаджиев жените са не по-малко. Завчера инструкторът водил 5 на изпит, 4 от които били жени. В школата на Валентин Пашов от 9 готови за изпит, 7 били девойки. Нещо повече – момите взимали изпита далеч по-лесно. Те били по-старателни на теорията, докато листовките били истинско Ватерло за момчетата. На кормуването пък били бавни и внимателни. Точно както се харесва на инструкторите. Пък и грешките се извиняват по-лесно.


При неотдавнашният си изпит пишещият тези редове (мъж - б.а.) получи 6 наказателни точки (от 9 възможни) не защото не подавал мигачи, а защото ги подавал за кратко време (3 х 1 точка), както и 3 точки заради ругатня към нагло такси, засякло го на стоп (при Лебеда). В подобни ситуации дамите гледат безпомощно, което предизвиква съчувствие, а за наказателни точки не може да стане и дума.

Очертаващата се перспектива едва ли изглежда толкова зле, поне на фона на катастрофите. От последните 10, съобщени от полицията, само в две са замесени жени. За последната година пък не е регистрирана пияна жена зад волана. За това време колегите с весели молекули в кръвта могат да сформират цял армейски батальон.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини