От х:

Днес в x:

БЧК към Бисер и Перник: Помогнете за бежанците, както помогнахме на вас

Едва 2000 лева са постъпили в сметките на БЧК за бежанците. Това стана ясно на днешната среща с европейският координатор на Червения кръст и Червения полумесец Алберто Монгуци. Тя се проведе в областната администрация в Хасков със заместник-областния управител Иван Станчев. 
 
Червенокръстците апелираха за подкрепа на кампанията им и напомниха  на жителите на харманлийското село Бисер, както и на Перник, че сега в ролята на пострадали са бежанците от Сирия.
 
„Кризата с бежанците не е само в България, а във всички съседни на Сирия страни“. Това заяви Алберто Монгуци, който оглавява съвместния Кризисен екип  на хуманитарната федерация и българските червенокръстци. Комисията трябва да подготви доклад за ситуацията с бежанците у нас. Екипът започва посещенията си от центровете в с. Пъстрогор, Свиленградско, и Любимец.
 
Заедно с Червения полумесец в Турция организацията вече е  изготвила програма за подпомагане на бежанците заради предстоящата зима. В Турция бегълците са в палаткови лагери и фургони и  хората имали нужда основно от дезинфектанти, обясни Монгуци. Той подчерта, че при необходимост в Българиямогат да  бъдат доставени стоки от първа необходимост, при това в рамките на 24 часа. Това може да стане от най-близката база на организацията - в Дубай. Вариантът обаче е краен, той като  за подпомагането на бежанците първоначално се разчита на местната икономика.
 
Само няколко дни сред като БЧК стартира националната си кампания в помощ на бежанците, вече има няколко големи компании, които са заявили желание да доставят благотворително вода и хигиенни, почистващи и дезинфектиращи материали, обясни шефът на дирекция  „Мениджмънт аварии и бедствия“ към БЧК Ясен Свиленски. 
 
М. Манолова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини