От х:

Днес в x:

Хвърлиха армията в огъня край Баните

Специализираното звено на хасковското военно поделение 52 740 влезе в огъня край Банските села Спахиево и Сърница за да помага при гасенето. Намесата на армията е по разпореждане на областният управител Кадир Исов. Губернаторът се яви на мястото на пожара и оглави спешен координационен щаб за справяне със стихията. Войската пък се озова веднага.

Към 17.30 часа за пожара край Спахиево е била изпратена военна част от 40 души снабдена с противопожарна техника, водоноски и огромния високопроходим автомобил АРС. Целта на военните е да пресекат южния форнт на пожара, който застрашително наближава Сърница. На армейците е разпоредено да гасят със всички средства, дори с палки и метли ако се наложи.

7 часа след избухването на стихията пожарът още не е овладян. Причината е в силно пресечения релеф и променливата посока на вятъра. Както и в огромната площ на горския масив. По груби изчисления става дума за 5 хиляди декара предимно иглолистна гора. Към момента са изгорели поне 1000 декара гора и още толкова лесонепригодни площи. Няма пряка опасност за населените места. На мястото са струпани почти всички налични сили на областната пожарна без дежурните екипи по общините, подкрепления от Държавно горско стопанство, доброволци от гасаческите групи на близките села и земеделска техника.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини