От х:

Днес в x:

Подпалиха горите на Баните от 4-те края

Пожарът започнал от смесена гора

Умишлено предизвикан пожар обхвана горите на община Минерални Бани между селата Спахиево, Сърница и Караманци. 8 противопожарни автомобила, 3 коли на Горското, над 30 доброволци от близките села се включиха в гасенето на стихията. Към 17 часа пристигна и хеликоптер от авиобаза Крумово. По план той трябваше да пълни вода от язовира край Спахиево и да гаси в най-големите сокаци, където и пожарната не може да пристъпи.

Огънят пламнал към 15 часа, според очевидци, от няколко места едновремено. Служители на Горското, които бяха на първа линия в гасенето пък обясниха, че е имало минимум 4 отделни огнища. Огънят станал неудържим, когато захапал боровата гора край Спахиево. Към 16.30 часа пламъците се бяха прехвърлили в близо 5 хиляди декаров иглолистен масив. Фронтът е към село Сърница. Към настоящия момент са изгорели не по-малко от 700 декара. Гасенето продължава интензивно. Фирми от общината изпратиха цистерни с вода за да помогнат зареждането на пожарните. Земеделски кооперации пък прехвърлиха тежка техника за правене на просеки. С кофпомпи и пръскачки една дузина гасачи от Сърница щурмуваха горящата гора, водени от кмета на Брястово Станко Янков. Полевият координационен щаб пък се води от шефа на областната пожарна.

Не по-малко от две вили са били директно застрашени от огъня, но екипите са успели да отбият огнената атака. В канската жега прегряха бензиновите помпи на най-старите пожарникарски зилове. Колите закъсваха, после тръгваха пак докато не стигнат до огъня и изпразнят водното си съдържание. После всичко отначало.

Към настоящия момент няма непосредствена опасност за близките села. Ситуацията обаче продължава да бъде неовладяна, а обстановката - критична.

Г.Христов

Но после се прехвърли в иглолистна и стана върхов
Налагаше се и пожарните да бъдат охлаждани за да продължат

Огънят напредваше към Колец и Сърница
8 пожарни бяха призвани да гасят пожара, заедно с тежка земеделска техника
Комисар Николай Вълчев координираше операцията на място
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини