От х:

Днес в x:

Търговец: БГ доматът е скъп, защото го купуваме без фактури

Българското се търси, но е скъпо

Българският зеленчук е по-скъп защото производителят продава без фактури и търговецът начислява ДДС-то върху цената на стоката. Иначе родното производство се търси в пъти повече от вносното и е с много по-добро качество. За това свидетелства дългогодишният хасковски търговец на плодове и зеленчуци Иван Георгиев. Днес складът на неговата фирма „Макс Фреш“ ООД бе проверяван от Агенцията по безопасност на храните и НАП във връзка с разпореждането на земеделският министър Греков за контрол на вносни плодове и зеленчуци. Както се оказа в склада на Иван почти всичко бе българско, с изключение на банани и ананаси, които/засега/ не виреят в България.

Предпочитанието към родната стока идва както от редови магазини, така и от хипермаркети, включително и от дребни продавачи. Самият търговец зареждал от модерната оранжерия край Минерални Бани и Първомай. Понеже е в бизнеса от 97-ма година, Иван си измислил система, с която се предпазвал от некачествена стока и случайни цени. Работил директно с производителите, на които пазари стоката още при засяването. Така хем стопанинът е сигурен, че ще му изкупят продукцията, хем търговецът знае че е качествена. „Ако се окаже че е с много химия, нитрати, пестициди и др, лесно може да се проследи откъде идва стоката. Затова всеки внимава какво слага“ разясни Георгиев. Дългогодишните му връзки с производителите му помагат да открои недостатъците в бранша. А именно-този който сее на 200 квадрата иска да продава на същите цени, както онзи който прави оранжерии. Повечето от родните зеленчукопроизводители работят без документи, а 90 %-без фактури.

„Аз няма откъде да си взема ДДС-то и го начислявам в цената. И още много други неща“ допълни хасковлията. Но справка с цените показва че оскъпяването е в проценти, а не в пъти, както твърдят родните зеленчукопроизводители. Така например доматът е купуван на 35-40 ст, а от склада излиза на 60-70. Дините се купуват от бостана за 25 ст килото, а от склада тръгват на 40 ст. Търговецът обаче е съгласен, че земеделците са поставени в тежко положение и обвинява за това държавата. „Нямат никакви субсидии, трябва да се оправят с налични средства, а една торба с тор от 20 кг струва 70 лв!“. Заради неблагодарният земеделски труд се е отказал да прави затворен цикъл от производство и търговия. Земеделието прави само разходи.

И води до проверки. Стотици складове и магазини в Хасковско ще бъдат проверени съвместно от органите на Агенцията по храните, НАП и полицията. Контролът се осъществява главно върху документите указващи произходът на стоката, наредбата за етикетиране и изпълняването на изискванията по Закона за храните. За няколко дни инспекция, вече е съставено и едно предписание на търговец от Пловдивско, който карал стока в Хасково без придружаваща документация. Само преди няколко дни пък от хасковската Агенция по храните върнали гръцки тир с дини, който бил задържан на границата. Хранителните инспектори открили че няма документи нито откъде идва стоката, нито накъде отива. Инспекторите от НАП пък констатирали, че дините са внасяни за...0 стотинки на килограм.

Г.Христов

Иван Георгиев призна, че оскъпява стоката, защото начислява ДДС
Днес търговецът бе посетен в склада си от цяла делегация инспектори
Които разпънаха на кръст него и счетоводството му
Инспекторите педантично провериха стоковите наличности

И дали всичко съответства на документите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини