От х:

Днес в x:

Свиленград ремонтира спешно трасето-убиец по Е-80

Спешен ремонт предприе община Свиленград за обезопасяване на трасето в с.Капитан Андреево, на което в понеделник привечер беше убито 12-годишно момче.

Заради назравящия бунт на хората от пограничното населено място, кметът на общината Георги Манолов е взел в свои ръце решенията за превантивни мерки по първокласния път.

По принцип опасното трасе е част от републиканската пътна мрежа и за него отговаря Агенция пътна инфраструктура. Въпреки това ремонтите ще бъдат платени от Свиленградската хазна. Местните припомнят, че през последните две години на мястото, където БМВ-то с бясна скорост помете фатално момченцето в понеделник, е загинало и друго, по-малко дете.

Това е единственият проход, през който хората могат да минат от единия край на другия на населеното място, в което живеят. В същото време автомобилите и камионите летят по трасето, набрали скорост по шосето. Точно там тое е изпънато като конец и предразполага към натискането на газта, въпреки ограничението от 40 км в час.

Заради опасността от нов инцидент, общината още във вторник е изпратила екип, който е освежил маркировката, както на опасното трасе, така и на още 4 места в селото, посочени като най-наложащи от хората. Вече е направена и поръчка към Бургаска фирма за доставката на 5 изкуствени неравности, сертифицирани по европейските стандарти. Така наречените “легнали полицаи“ ще струват на общината около 5 000 лв. Те са  за натоварване от 20 т. на ос, за да могат да издържат максимално дълго тежкотоварните камиони, които минават през Капитан Андреево. Една от неравностите ще бъде поставена и пред набиращата вече славата на „кървавата“ пешеходна пътека. 

През юни е планувано и монтирането на соларни знаци за повишено внимание от преминаващи деца, обясни кметът на Свиленград инж. Георги Манолов.

Опасенията на кметската управа са, че са възможни санкции от страна на Областното пътно управление след поставянето на изкуствени неравности, тъйкато трасето се води Първокласен път. Каквото и да му коства обаче кметът на Свиленград Георги Манолов е категоричен, че повече няма да чака държавата да си свърши работата и ще действа. " Хората имат право на спокойствие и техния живот е по-важен от административните разпоредби", категоричен е управникът.

Шефът на областната структура на пътното  успокои, че има варианти санкциите да се избегнат. Според инж. Живко Боговски  предприетите от община Свиленград мерки са временно решение и надали ще са ефективни. Според специалиста, проблемът в Капитан Андреево не е толкова в пътните условия и маркировката, а в неспазването на ограничението за движение в населено място. Боговски смята, че изграждането на система за видеонаблюдение в близост до населеното място и засилен физически контрол от страна на пътните полицаи биха били по-ефикасни.

М. Манолова


Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини